Loki-emlékek és ásványok

Loki zászló

Különös kiállítás látható mostanában a Vasutas Egyetértés Központban (Faraktár utca 68.), a tárlókban ásványokat és a DVSC futballcsapatának életéről újságkivágatokat, fényképeket, más relikviákat egyként találunk. Az intézmény érem-, bélyeg és ásványgyűjtő köre mutatja be anyagát, amely iránt remélhetőleg élénk lesz az érdeklődés.

Már csak azért is, mert igencsak passzionátus emberek az ásványgyűjtők, márpedig ásvány bőven található itt, érdekesebbje is Brazíliától Erdélyig. Kalcedon, obszidián, opál, füstkvarc, kalcit, jáspis, gránit. Aragonit, pirit, hialit, malachit stb. – sorakoznak Ráthonyi László gyűjteményeinek ásványai, s a kör vezetőjének, Faragónénak az anyaga is impozáns, gyönyörködhetünk brazíliai achátlapjaiban. Megidézik az állatkövületek, kavicsok az Égei-tenger fenekének faunáját, kőzetvilágát, s Erdély is „üzen” itt mágikus és gyógyító köveivel.

A körnek van olyan tagja, aki a cívis futballsikerek után mutatott és mutat több évtizedes érdeklődést, így a rajongó tárgyiasult anyagát hozta el a művelődési központba. A Loki újabb históriájában az volt az első igazi szép eredmény, amikor – az 1994-95-ös bajnokságban - a legendás Gara; Garamvölgyi Lajos edző (1954-2008) bronzéremig vezette a csapatot az NB I-ben. Minimezek, gombfoci-figurák, csuprok, övek, korsók, sapkák, tollak láthatók az anyagban, s könyvek is (tán totalitásigénnyel), Égerházi Péter, Vitos György, Sándor Mihály, Edvi László, Filep Tibor könyve, könyvei kaptak helyet az anyagban. A DMVSC-től a DVSC-TEVA-ig vezeti végig a klub történetét egy historizáló blokk. Végre a Lokiról is látható itt kiállítás – örvendezett a vendégkönyvbe vésett egyik (nyilvánvalóan szurkolói) bejegyzés.

A tárlatot a kör vezetője, Faragóné Zilahy-Sebess Erzsébet nyitotta meg, s március 3-ig várja az érdeklődőket az intézmény nyitva tartási idejében.

E.S.

           

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.