Lóhalál a 42-sen

A Kaszás

Minél idősebb az ember, annál többet foglalkozik a halállal. A Kaszás előbb-utóbb jelentkezik, de idejét senki sem sejti. Sokan szeretnének még sokáig élni, mert még terveik vannak. Mások már csak a halált várják: elfáradtak, fáj mindenük, úgy pedig nem élet az élet.

A 42-es buszon másképpen emlegették a halált. Két idős férfi ült egymással szemben. Csendesen beszélgettek. Tehették, mert a délelőtti járaton rajtuk kívül senki sem utazott. A sofőr komótosan hajtotta a LMG 056 rendszámú szóló buszt. Megállókat hagyott ki, mert nem akadt le- vagy felszálló.

- Szeretnék még legalább tíz évet élni – közölte az egyik. – Szeretném még megélni, hogy az unokám férjhez megy.

- Nekem sincs kedvem a föld alá költözni – kontrázott társa. – Még nem fogtam ki életem pontyát.

- A múltkori nem elég? – rökönyödött az első. – Hány kiló is volt?

- Huszonegy.

- Hű, az anyját! – álmélkodott a barát.

- Szó se róla, szép példány akadt horogra.

- Friss levegő, csend, testmozgás. Ez kell nekünk! A halál meg csak várjon…, hátha elunja.

- Hű, a halálról egy vicc jutott eszembe.

- Mondjad!

- A Kaszás egy útkereszteződésnél ácsorgott. Ott sok baleset történik. Reménykedett, hogy most is lesz dolga. Várakoztában körme alól piszkálgatta a koszt, amikor a távolban porfelhő kerekedett. Mire eszmélt, már el is süvített mellette egy fekete ruhás, kaszás alak. „Ki lehet az?” – töprengett a Kaszás a látottakon.  „Na, megnézem.” – határozott és indult is utána. Hamar kiderült, a fekete alakot nem könnyű utolérni, a Kaszásnak nagyon össze kellett szednie magát, inaszakadtából futnia. Nagy nehezen azért beérte. Megállította. Levegőt alig kapva kérdezte: - „Hát te ki vagy?” – A fekete kidüllesztett mellel büszkén felelt: – „Én vagyok a Lóhalál.” – „Á, üdvözlöm kolléga!” – köszöntötte a Kaszás hangosan, miközben magában bosszankodott: „Fene üssön belé, ez az alak komoly konkurencia lehet”.

A poénon a két öreg jó nevetett, majd a magyar válogatott szapulásába csaptak át. Elégedetlenek voltak Dzsudzsákékkal, nem jó eredménynek tartották a Feröer-szigetek ellen elért döntetlent.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.