Komolytalan receptajánlat

büfékocsi az intercityken

Nyomokban még emlékezve szilveszterre, a jó hangulatra, komolytalanabb receptekkel traktálnám az olvasót, amibe azért karcosabb mondatok is kerülnek.

Intercity leves

Szálljon fel az IC-re! Keresse meg a büfékocsit! Kérjen egy csésze forró vizet! Oldja fel benne a magával hozott zacskós levest! Keverje el, és jóízűen fogyassza el!

Az IC leves Debrecentől Pestig csak Püspökladány és Szolnok állomásokon áll meg.

Ennek a receptnek csak egy bökkenője van. A MÁV kivonta a forgalomból mozgó kocsmáit (ahogy a vasutasok nevezik az ét-, illetve büfékocsikat). Nem volt pénzük a felújításra, anélkül a Nyugati pályaudvartól Kőbánya-Kispestig se engednék a gasztro négytengelyeseket, pedig volna rá igény. Utazást frissítő kávé, szomjat oltó kóla, az otthoni rohanás elfelejtett reggelijét pótló omlett. Egy kör IC (Bp. Nyugati – Nyíregyháza – Miskolc – Bp. Keleti) 540 kilométert öt óra alatt tesz meg. Biztosan jó néhány utas támasztaná a bárpultot, vagy ülne asztalhoz… Ki érti ezt?

Kőleves

Végy néhány darab folyami kavicsot. A fehér és kagylóformájúak a legízletesebbek. Tegyük fazékba. Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg megpuhul. Akkor tegyük bele a megtisztított és felaprózott zöldséget. Fűszerezzük ízlés szerint. Negyedórás rottyantás után beránthatjuk, vagy tejföllel habarhatjuk.

Folyami kavics kapcsán képzeletben egy-egy tiszai árvíz rémképe úszik elő. Az özönvíz természetes. Ez a természet rendje…, de a töméntelen műanyag flakon, ami Szlovákiából, de főleg Ukrajnából érkezik, felháborító. Ott a szemetet egyszerűbb kivinni az ártérre. A többit a víz elintézi… Tokajnál láttam már horgászt fárasztani, aki végül egy vízzel, iszappal telítődött flakont zsákmányolt.

Máglyarakás Jeanne d’Arc módra

Kiránduljunk Franciaországba! Keressük fel Orleanst! Főterén rakjunk máglyát! Rakjuk tetejére a magunkkal hozott Jeanne d’Arc máglyarakást (kifliket felkarikázzuk, a vaníliával kevert tojássárgáját ráöntjük, almát párolunk, jénai tálba tesszük a tojásos kifli felét, rá a párolt almát, aztán megint kifli, lekvárral kevert tojásfehérjével leöntjük, és barnára sütjük).

Ezzel a recepttel pedig az a bajom, hogy egyre kevesebben tudhatják, ki is Jeanne d’Arc. Ezen a kilencvenháromezer és még harminc négyzetkilométeren olyan történelem tanítását erőltetik a pedagógusokra, tanulókra, amely tele van nacionalista, nemzetieskedő, Trianont sirató adalékkal. A tények objektívek. A történelmet mindig a politika igyekszik a maga képére formálni…, most éppen a Fidesz. 

                                                                                                       Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.