Da, Da, Da

A Trio együttes

Óvodás korú gyermekeim fürdetési rituáléjához hozzátartozik a díjmentes zeneszolgáltatás. Ezt estéről estére én prezentálom. Egyik kedvenc számuk egy régi NSZK-s sláger a Da, Da, Da. Nem is sejtik, hogy ez dal már több mint harminc éves.

Amikor 1982-ben meghallottam az NSZK nemzetiségű Trio együttes címben említett számát, először egy rossz viccre gondoltam. Az együttes azt kívánta szemléltetni, hogy minimalista eszközökkel is lehet slágert gyártani. Sikerült. Világsláger lett belőle. Ezekben az években Európa kissé már poshadt zenei állóvízén egy új hullám söpört végig, a new wave.

Az új hullám, vagy new wave egy rockzenei műfaj, amely az 1970-es évek végén alakult ki, és az 1980-as évek közepéig élte virágkorát. Szülőanyja a punk, így megőrizte annak a populáris kultúra elleni lázadását.  Ám sok más stílusból is merített ihletet, mint a rock and roll, ska, reggae, pop, mod, elektronikus zene és funk. A new wave úttörői között olyan neveket említhetünk, mint Elvis Costello, a The Police vagy a Talking Heads. A new wave egyértelműen a Nagy-Britanniából indult világhódító útjára.

Magyarországon az akkor uralkodó politikai viszonyok miatt a new wave mozgalom sajátos formája alakult ki. A kultúrpolitika tiltotta a punkot és az új hullámot, ezért a legtöbb együttestől lemezfelvétel híján a gyökereket kutatva csak néhány rossz állapotú demó felvétel maradt fenn.

Voltak együttesek, akik lemezkiadási lehetőséghez jutottak, és rájuk nyomták az „állami új hullám” bélyeget: KFT, GM49, Fórum, Prognózis stb. A KFT  sikere például annak volt köszönhető, hogy a megalakulása után szinte rögtön részt vett a Magyar Televízió Tánc- és popdalfesztiválján, ahol Bábu vagy című számuk egyik napról a másikra a legkeresettebb együttessé tette őket. Térjünk vissza a német újhullám gyöngyszeméhez!

A Trio tagjai (Stephan Remmler, Lesemappen Paul, Karl Knapp) az együttes alakulása előtt is már külön-külön is próbálkoztak a zenéléssel. Ám komolyabb sikert egyik zenész sem ért el. Mígnem a Phongram tehetségkutató ügynöke, Klaus Woorman egyszer meghallgatta őket. Annyira hitt a fiúk tehetségében, hogy kiharcolt a cégénél egy nagylemez-felvételi lehetőséget. 1981 végén került a lemezboltokba az együttes nevét viselő első album, a Trio. Országos lemezbemutató turné során született meg a Da, Da, Da.

(Én nem szeretlek, te sem szeretsz, aha, aha, aha) című szerzemény, amely kis lemez formában jelent meg. A dal megszületésének az előzménye igen érdekes. Stephan egy újságírótól kapott ajándékba egy Casio mini szintetizátort, amelyen azonnal el kezdett játszani.

Így talált rá a sikert hozó rövidke dallamra. A Da, Da, Da az egész világot meghódította. Számos feldolgozás, és paródia készült belőle. A zenekar 1985-ben oszlott fel, ám a Trio rajongók nem engedik elfelejtetni velünk ezt a kissé bugyuta slágert.

Da, Da, Da a Triotól:

https://www.youtube.com/watch?v=ZviYmTMpBXE

GM 49 Kötöde:

https://www.youtube.com/watch?v=Q_1z35wcQWE

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.