Izraeli filmek az Apolló moziban

Hunyadi László az egyetemi irodájában

Pénteken délután Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere és dr. Hunyadi László professzor, Izrael Állam debreceni tiszteletbeli konzulja nyitotta meg a közel-keleti ország film napjait az Apolló filmszínházban.

Először 2015-ben volt hasonló rendezvénysorozat a patinás moziban, az idei - amely három napon át tart  - ígérkezik a legszínvonalasabbnak. 

Komolay Szabolcs kiemelte, hogy a két ország kapcsolatai nemcsak a gazdaságban, de a kultúrában is egyre növekednek, erre jó példa a mostani program kavalkád. Hunyadi László röviden ismertette a bemutatandó filmeket, külön kiemelte a Betlehem című alkotást, amelyet tavaly Oscar-díjra is jelöltek.

Az új konzul interjút adott lapunknak is.

 

- Professzor úr, önt eddig nem sokan ismerték a város közéletében, de néhány hónapja aktív szereplője lett nemcsak Debrecennek, de a térségnek is.

- Valóban így van. A Debreceni Egyetem nyelvészeti tanszékén dolgozom és lassan fél esztendeje, hogy hosszas egyeztetések után Izrael elnöke megbízott, legyek a hazánkban dolgozó nagykövetségük egyik konzulja.

- Egyik?

- Igen, mert ketten vagyunk az országban. Dr. Lednitzky András Szegedet és körzetét látja el, jómagam pedig Kelet-Magyarországot.

- Ez nem lehet véletlen, hiszen Debrecenben csaknem négyszáz egyetemista tanul, dolgozik Izraelből.

- Így van, de nemcsak róluk van szó. A tiszteletbeli konzulok státuszát az 1963-as bécsi konvenció szabályozza, amely a konzuli kapcsolatokról szól. Magyarországnak is számos tiszteletbeli konzulja van más országokban, így Izraelben is. Olyan diplomáciai feladatot kell ellátnom, ami rendkívül összetett, sokszor előre nem látható eseményeket is tartalmaz. Minden olyan megbízással rendelkezem, mint egy főállású konzul, egyedül útlevelet nem állítok ki. Munka adódik bőven, gondoljon csak arra, alig egy hónap múlva megindul a heti két repülőjárat Debrecen és Tel-Aviv között. Bízom benne, hogy nagyon sok izraeli turista ismeri majd meg a környéket.

- Hogyan fogadták a város vezetői a frissen kinevezett diplomatát?

- Papp László polgármester úr örömét fejezte ki, tőle nagyvonalú és exkluzív segítség érkezett. Hamarosan átadjuk önálló konzuli irodánkat a belvárosban, ezt a polgármester közbenjárásával kapjuk meg. Számtalan feladata lesz a jövőben a konzulátusnak. Szeretném, ha kapocs lennénk a két ország, de a két város Debrecen és Rishon LeZion között is. Mind a gazdaság, mind a kultúra, de a sport tekintetében bővíteni, szélesíteni kívánjuk az együttműködést, ehhez akarunk hozzájárulni. Ne feledjük, hogy a sok diák mellett ebben a városban működik a világ egyik legnagyobb gyógyszergyára a TEVA. Nem véletlen, hogy az új nagykövet Yossi Amrani úr is kiemelt figyelmet szentelt már munkába lépésének első napjaiban is az itteni lehetőségeknek.

- Az átlagember mennyire lát majd bele a tevékenységükbe?

- Szeretnénk hamarosan saját honlapot, de tervezzük, hogy KONZULTÁCIÓ címmel előadásokat tartunk majd, ahol hazai és izraeli vezetők, művészek, sportolók ismerkedhetnek velünk, az országgal - természetesen mindezt egyeztetve a nagykövetséggel. Jelenleg is van debreceni kötődés Izraelben. Gondoljunk csak bele, Korhut Mihály a DVSC labdarúgója ma a Hapoel  Beer-Sheva legnépszerűbb játékosa, de két egykori naplós újságíró - Sáfrán István és Gideon Peer alias Précz Géza - is a keleti ország megbecsült zsurnalisztája.  Ők és még nagyon sokan erős kapocs lehetnek.

Weisz György

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.