Irányítsuk a pénzügyeket – 8.

Természetes anyagokkal olcsóbb

Ki ne hallott volna nagyszüleink házi praktikáiról. Volt élet, higiénia a mai korra jellemző árutúlkínálat előtt is. A takarítási praktikák egy részét az előző részben már említettük. Lássuk, mit lehet még alkalmazni, amivel pénzt spórolhatunk!

Fürdőpamacs használatával több ideig kitart a tusfürdő.

A golyós vagy stiftes izzadás gátlók tovább tartanak, mint a spray változat.

Fogkrém, fogfehérítő házilag is készíthető kevés szódabikarbóna, még kevesebb finom őrlésű só és víz keverékéből. Mivel erős hatású tisztító, csak kúraszerű alkalmazása javasolt.

A gyakran vásárolt testápolót is felválthatják, körülbelül ugyanannyiért kínált 50 ml-es természetes olajok (pl.: mandula-, szőlő), melyekből a babolajokhoz hasonlóan, nedves bőrre kenve pár csepp is elég, így hónapokig nem jelent külön kiadást, sőt mondhatni hatékonyabbak, és bőrbarátok is vegyszerrel dúsított társaiknál.

Test-, és arcradír ára is megtakarítható, ha helyette kevés kávézaccot, sót vagy szódabikarbónát keverünk kis mennyiségű arclemosóval, vagy olajokkal (ét- és olívaolaj is alkalmazható). Méz és cukor keveréke is költség hatékony.

Szépüljünk a konyhából!

Hatásos, és nem kerül sokba, ha a kamrából, hűtőszekrényből készítünk arcpakolást.

Joghurt, tej, gyümölcsök, méz, tojás értékes hatóanyagainak kihasználása, természetes forrás a fiatalság megőrzésében, valamint reggeli jégkockával való arcfrissítés segít a ráncok kialakulásának megelőzésében.

Karikás, kialvatlan szemek ellensége lehet mélyhűtőben tartott kanál, lefőzött, hűtött tea filter, uborka-, krumpli karika pár perces gyorssegélye.

Nem biztos, hogy a reklámokból ismert méregdrága samponok használatával jobb eredmény érhető el, mint a régi jól bevált, hagyományos és kedvezőbb árú gyógynövényes szerekkel. Nagyobb szerepe van a belülről ható vitaminoknak, és egészséges étkezésnek a haj- és körömerősítésben, mint a gyakori mosásnak, ahol a kevés idő alatt, nehezen épülhet be egy-egy értékesnek mondott hatóanyag.

Citromleves, gyógyteás, almaecetes és sörrel való öblítéssel is sokat tehetünk hajunk fényességért. Hajpakolásért sem kell rögtön a drogériába szaladni. A tojás és méz is szolgálhatja ugyanazt a célt. Vízzel hígított szódabikarbóna pedig samponként is alkalmazható, valamint a korpa ellensége.

A hajmosás gyakorisága csökkenthető egyszerű hintőpor, vagy erre a célra készült száraz hajsampon használatával.

A légfrissítők is felválthatók természetes szerekkel a lakásban. A konyhában erős szagok ellen egy kis tálba öntött ecet csodákra képes. Illatgyertya, vagy gyertyára, egy tál vízbe csepegtetett illóolaj is gondoskodik kellemes, friss levegőről. A lakás dísze is lehet dekor tálakban, vagy vízben tartott citromkarikák gyógynövényekkel.

Kisebb helyeken, hűtőben, szekrényekben nagy szolgálatot tehet a só, kávézacc, szódabikarbóna.

Mosáshoz használt öblítő is helyettesíthető, például 1 deci almaecet vízzel, illóolajokkal hígítva. Mosóparfüm alkalmazása is gazdaságos. Háztartási ecet használata is friss illatot kölcsönöz, amellett fertőtleníti is a ruhát.

Vegyszermentes szőnyegtisztítóként használható só, teafű, szódabikarbóna. Csak rászórni, bedörzsölni, várni, míg kifejtik hatásukat és felporszívózható.

A hővisszaverő felületű vasalódeszka huzat megkönnyíti, így rövidíti a vasalás idejét.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.