A foci ereje

Magyar-portugál párharc

A legvérmesebb szurkolók sem remélhették, hogy több évtizedes állandó zakók, helyben topogás után a magyar labdarúgó-válogatott megtáltosodik és – már nem is a magyarok vélekednek így – a Franciaországban zajló Európa bajnokság meglepetés csapatává nőtte ki magát. A csoportkörből a nyolcaddöntőbe vereség nélkül, az első helyen jutottak tovább.

A szkeptikus szurkolók pedig – hiszen álláspontjuknak bőven volt alapja – azt is csodának tartották, hogy a nemzeti tizenegy kijutott a kontinensviadalra. Reményeik szerint a tisztes helytállás is várakozáson felüli teljesítmény lett volna.

Hangulattól és pártállástól függetlenül, örüljünk a sikernek! Bernd Storck ütőképes csapatot kovácsolt össze. Persze, ne feledkezzünk meg elődjéről, Dárdai Pálról, aki megkezdte ennek a remek csapatnak a kialakítását. Kettejük munkája mostanra hozza meg gyümölcsét.

Nem tudni, a csapat meddig menetel. Egyre nehezebb ellenfelek következnek. Világos, hiszen csoportkörökből a legjobbak jutottak tovább. Evés közben jön megy az étvágy. A nyolcaddöntőben a világranglista második helyezettjét kaptuk ellenfélül. A belgák meccseit nézve azonban megállapítható, eddig kevesebbet mutattak, mint azt elvárták, azaz legyőzhetők. De szép is lenne!

A csapat sikerének számtalan mellékhatása van. Végre együtt örül a magyar. Széthúzó országunk állampolgárait a válogatott egy táborba tömörítette. Dzsudzsákék örömet szereztek. Ebben az országban jókedvre vajmi kevés az ok, ezért köszönet jár nekik. Teljesítményük hatással van hangulatunkra, jobb kedvvel megyünk dolgozni (többet is termelünk), kevesebb a torzsalkodás, pocskondiázás. A szívekben nemzeti érzés uralkodott el. Most jó magyarnak lenni.

A válogatott sikerének gazdasági hatása sem elhanyagolható. A fentebb említett jobb hangulatú munkavégzés többleteredményt produkál. Az Európa bajnoksághoz kapcsolódó termékek árusítása, a kereskedelmi akciók, a vendéglátó egységek látogatottságának növekedése, a magyar mérkőzések színhelyeire történő megnövekedett számú kiutazás, mind-mind javítja hazánk gazdasági mutatóit. Ilyen kevesen, milyen sokat tesznek az országért (Churchill 1940-ben mondott hasonlót, amikor az angliai légi csata megnyerése után a vadászpilótákról következőképpen nyilatkozott: keveseknek milyen sokat köszönhet az ország).

A válogatott tagjai nemcsak hazánkért hajtanak (amúgy kutyakötelességük), hanem magukért is. A jó teljesítményeik okán értékük komoly mértékben növekszik, azaz felárazzák magukat. Kelendőbbek lesznek a focivilágban. Jó a focistának és jót tesz a honi labdarúgásnak is. A válogatott azonban fel is adta a leckét. Az Eb után a hazai klubcsapatoknak kell hírnevünket öregbíteni. Edzőknek szakmai kihívás, labdarúgóknak lehetőség a magasabb szintre lépésre.

Reméljük, a folytatás nem marad el, sem a válogatottnál, sem a gazdaságnál!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.