Emlékmű egy tehénnek

Bimbó emlékhelye

A világon nagyon kevés hely akad, ahol szarvasmarhának szenteltek emlékművet. Nos, egy filmhős kérődző mégis kapott. Március 26-án Nagyhegyesen, a Kossuth utca végén avatták Bimbó tehén emlékkövét.

Ha majdnem minden macska Cirmi, kutya Cézár, akkor egy tehén csakis Bimbó lehet. Ezen analógia alapján kapta a Macska a betonban c. film legtermetesebb állatszereplője e nevet. Kalandos története az utókor számára megörökített.

Az emlékkőnél Dalnoky Ferenc, a film rendezője mondott rövid visszaemlékezőt, majd a megjelentek Kerékgyártó Kálmán költő Bimbónak írt versét hallgathatták meg, végül a Chrome Rt. zenekar két tagja, Kovács Attila és Dobi Bálint az Egy szál gitárral c. szerzeményüket adták elő. A szám refrénje miatt az alkotók Bimbó dalnak is nevezik. „…Unom már, hogy mások mondják meg nekem, mit tegyek, hogy hogyan éljem életem…”, ugyanis a tehén leugrott a rámpáról, amikor a vágóhídra szánták, és inkább a szabadságot választotta. Önmaga akart lenni. A falubeliek azonban üldözőbe vették, ezért a kukoricásba vetette magát, ahonnan különböző fortélyokkal sem lehetett kicsalogatni, sőt szarvával embert sebesített. Ekkor jött a vadász és egyetlen lövéssel az örök vadászmezőkre küldte.

A pénteki avatás az alkotók virágainak elhelyezésével ért véget.

A Macska a betonban című film közösségi összefogással készült. A Nagyhegyesen forgatott film összesen 228 ember munkájának, adományának eredménye. Első filmfelvételekre még 2019. augusztus 11-én került sor, de a pandémia miatt elkészülte csaknem két és fél évig elhúzódott.

Az alkotás fikciója szerint Nagybegyesen (a filmbeli falu neve) 1972-ben hatalmas gázrobbanás történt. Utána a település vízóra-leolvasója felfigyelt az állatok furcsa viselkedésére. A macskák addig csak átgázoltak a friss betonon, de a robbanás óta módszeresen összetaposták. Nemcsak az állatok, hanem az emberek is kezdtek furcsán viselkedni. Ebből az alapból kiindulva a nézők vidám történetfolyam részesei lehetnek.

A film kész. Premierje április 14-15-én lesz az Apolló moziban. Az alkotással a készítőknek további terveik vannak. Országosan több helyen mutatnák be és filmfesztiválokon való megmérettetésre is készek.

S.F.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.