DEAC-siker a visszafogott nyitányon

A fiatal, 2003-ban született Kovács Ákos 2 ponttal járult a győzelemhez

A DEAC-Tungsram szerda este elkezdte 2021-22-es szereplését a férfi kosárlabda elsőosztályban. Elsőként az ősi rivális nyíregyháziak látogattak az Oláh Gábor utcára. Milenko Topics tanítványai azonban két felemás félidőt követően tizennégy pontos diadalt arattak a nyitómérkőzésen.

Néhány perccel hat óra előtt gyakorlatilag megtelt a fekete-fehérek nagyerdei otthonának lelátója. A csarnokban helyet foglalt a nemzeti válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan, de a mérkőzésre a DVSC Schaeffler bájos kézilabdázó hölgyei is kilátogattak, hogy szurkoljanak a Debreceni Egyetem alakulatának.

A hazaiak kezdőcsapatában Polyák László és Tóth Ádám mellett három új érkező, Xavier Thames, Valerio-Bodon Vincent és a meccsen remeklő Djordje Dzeletovics kapott helyet. Az újonc Nyíregyháza az első negyedben folyamatosan tartotta az iramot vendéglátójával, sőt, ők szereztek vezetést. Az első tízperc egyáltalán nem a lepattanókról szólt, egyik oldalon sem működött olajozottan a védekezés. A DEAC kevésbé találta a helyét a saját palánkja alatt, a második felvonásra pedig a szabolcsiak 19-14-es vezetésével fordultak a felek. A második játékrész debreceni pillanatokkal kezdődött. Az alapvetően visszafogottan induló szomszédrangadót Djordje Drenovac pörgette fel, akinek három egymást követő eredményes akciója után már a fekete-fehérek vezettek. Közeledve a nagyszünethez, kezdte összerázni magát a DEAC, úgy tűnt, a szervezett Nyíregyházát sikerül megtörni, Tóth Ádám és Dzeletovics vált a csapat vezérévé, utóbbi bizonyítva, hogy kiváló döntés volt igazolása. A félidőben már a Debrecen állt nyerésre, 37-32 arányban. Rezgett a gyűrű, a csattanós zsákolások lendületet adtak a lelátónak is.

A harmadik tízpercben egyértelműen pozitív változást mutatott Polyák-kapitány és csapata a pályán. Érkeztek a távolik, a ziccerek is eredményesek voltak, összeállt a védekezés és nőtt az előny. A tízből hamar húsz lett. Látva a duplán kétszámjegyű hátrányt, a vendégek igyekeztek felállni, a negyed végére pedig néhány pontot le is tudtak dolgozni, 62-45 állt az eredményjelzőn az utolsó csata előtt. A negyedik negyedben mintha minden visszatért volna a kezdetekhez. Sok hiba, eladott labdák, fölösleges szabálytalanságok, figyelmetlenségből beengedett támadók. Még tíz alá is le tudták csökkenteni a különbséget a Nyíregyháziak, a mérkőzés hajráját azonban egyértelműen a DEAC-Tungsram bírta jobban. Megérdemelten, de nem meggyőző játékkal arattak Polyák Lászlóék 79-65-ös diadalt.

A Debrecen és egyben a mérkőzés legeredményesebb játékosa (ugyanannyi pontnyi szerzet kosárral, mint a nyíregyházi Johnson) Djordje Dzeletovics lett 23/3-mas mutatóval. A Debreceni Egyetem élvonalbeli gárdája legközelebb vasárnap lép pályára, a Pécs otthonában. A következő hazai megmérettetés október 1-én, pénteken lesz. Akkor igazán nehéz küzdelem elé néznek Milenko Topics tanítványai, ugyanis az Alba Fehérvár látogat a cívisvárosba.

DEAC-Tungsram – Hübner-Nyíregyháza BS 79-65 (14-19, 23-13, 25-13, 17-20)

DEAC: THAMES 9/3, Polyák 4, Valerio-Bodon -, DZSELETOVICS 23/3, Tóth 9
csere: Aska 8, DRENOVAC 13, Lapornik 7/3, Kovács 2, Kerpel-Fronius 4.

vezetőedző: Milenko Topics

Nyíregyháza: JOHNSON 23/3, Kiss 2, PIPIRAS 11/3, BRYCE 20, Tóth 2
csere: Mokánszki -, Leday 4, Bazsó 3/3, Bus-, Anda -, Kozák -, Vaskó -.

vezetőedző: Pethő Ákos

Milenko Topics: – Igyekeztünk mindent megtenni a felkészülés során, hogy levegyük a játékosok válláról az idény eleji terhet, de ahogyan a pályán látni lehetett, ez nem sikerült maradéktalanul. Pontatlanul kosárlabdáztunk, sok labdát adtunk el, és a palánk alatt sem voltunk elég agresszívak. A második félidőben közelebb kerültünk saját ritmusunkhoz, ennek eredménye a győzelem, de finomítanunk kell még a játékunkon, hogy versenyképes együttes válhasson belőlünk.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.