Cirmitől a kolbászig: kedvenceink nevei

Rozsdi

Környezetünkben élő állatok egy részét nem merő gazdasági megfontolásból tartjuk. Nem készül belőlük hurka, kolbász, pástétom. Inkább szolgálják védelmünket, segítség a rászorulóknak, pozitív érzelmek generálója, hűséges, szórakoztató jó barátok.

A közelünkben élő két- és négylábúakat elkereszteljük, neveket adunk nekik, hiszen mindennapjainkban szinte családtagokként vannak jelen. Néhányuk neve közismertté vált, gondoljunk Mancsra, a mentő-, Kántorra, a nyomozó kutyára, Elzára, az oroszlánra, Kincsemre, a csodalóra. Rajtuk kívül Morzsik, Rárók, Cirmik százezrei élnek, éltek világhírnév nélkül, mégis szívesen törődünk velük, vagy meleg szívvel gondolunk rájuk.

Kedvenceinket milyen módon szólítjuk? Embere válogatja. Egyesek könyv-, vagy filmélményei szereplőinek neveit adományozzák, mások vicceset szánnak nekik, megint másokat az állatok valamelyik jellemző tulajdonsága inspirálja.

Jómagam macskapárti vagyok. Szeretem az autonóm bajszosokat, embertől részben független életvitelüket, önállóságukat, de ragaszkodásukat, kedvességüket is. Nincs két egyforma mentalitású cirmos, így keresztelőik soha nem estek nehezemre. Legelső még nem is az én macskám volt, de naponta sok időt töltöttem vele. Ő volt az Oriza-Triznyák. A Mirr-Murr bábfilmsorozat kóborkandúrja viselte e furcsa nevet, s kapta róla a fekete-fehér négylábú.

Sógorom mindig tartott macskát. Pufi, teltkarcsúsága okán keresztelődött. Pepi, fekete-fehér mintázatáért. Nyekk-Nyekkre a kandúr nyekergős gyermekkora ihletett. Vöröses bundája után mi lehetett egy kandúr neve? Rozsdi (a Rozsdás becézett változata). A nyávogós kompánia jelenlegi doyenje I. Kandúr András Őmacskasága, aki a napokban tölti be tizenkettedik életévét, ami az egérhajkurászók körében matuzsálemi kort jelent (minden megélt macskaév hét emberi évnek felel meg). A komoly becsben tartott állat beceneveket is kapott. Ha dühös, morog, karmol, akkor Vaddisznó, ha kedves, aranyos, dorombolós, akkor Cukorfalat. Testvérem macskája a Szalonna (kölyökkorában imádta a bőrkét). Sajnos testvére, Kolbász elpusztult. Annak idején a családi tanács úgy döntött, ha az egyik Szalonna, akkor a másik Kolbász legyen. Ha lett volna belőlük még egy, minden bizonnyal a Hurka keresztséget kapta volna. Már az égi vadászmezőkön üldözi a cincogókat a Kisanya (szaporának bizonyult) és a Csíkos (nem kell magyaráznom, miért).

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.