Biztató második félidő - de vereség

Vovorasz mester sem tudta megállítani a körmendieket

A Debreceni Egyetem férfi kosarasai két fájdalmas kudarc után Körmenden léptek pályára. A szoros első negyedet követően a Körmend is behozhatatlan tempót diktált a cívisvárosiaknak. Polyák Lászlóék a harmadik negyed felétől zárkózni kezdtek, a záró felvonásban pedig már tíz pont környékére is leolvasztották hátrányukat, végül tanulságos vereséget szenvedtek.

A DEAC-Tungsram hazai pályán az év első mérkőzésén a Szolnoki Olajbányász ellen szenvedett nem túl színvonalas mérkőzésen vereséget. Majd hosszú út után Sopronban, már-már kissé megalázó kudarcba futott bele Jorgosz Vovorasz legénysége. A fekete-fehéreknek ezúttal a mindig nehéz ellenfélnek számító, magyar kosárlabda-fellegvár Körmend otthonában nyílt lehetősége javítani.

A győzelemvágy érződött is Tóth Ádámékon, megszerezték a vezetést, a piros-feketék azonban hamar felzárkóztak és átvették a vezetést. A különbség a nagy iramú, fizikális összecsapás első negyedének kezdetén 2-3 pont környékén látszott állandósulni. Ferencz Csaba magabiztos hármasára érkezhetett volna kettessel válasz, de szokásosan fellépő, kapkodásból adódó hiba jelentkezett a debrecenieknél – a tiszta ziccer ellenére a labda lecsorgott a gyűrűről. Eredményesen kivédekezett MTE-akció után azonban Ivan Aska egy középtávolival újra közel hozta csapatát az egyenlítéshez, ezzel a sikeres kísérlettel pedig már a DEAC-nak is megvolt a tizedik pontot jelentő kosara. A koncentrált kosárlabda egyik félre sem volt maradéktalanul igaz, egymás után esett két labdaszerzés is, vaktában eldobott passzok miatt, amelyekbe a védő nem hiába nyúlt bele. A felvonás hajrájában Ivan Aska duplájával újból előnybe kerültek a hajdúságiak, máris jött azonban egy vasi hármas. Jóllehet, Vovorasz-mester alapos fejmosást tartott, az előző két vesztes meccs után pedig jelentősen megemberelték magukat Djordje Drenovacék, szoros tízpercet követően 18-16 állt az eredményjelzőn. A folytatásban rögtön előkerült a videófelület, a játékvezetőknek ugyanis azt kellett eldönteniük, hogy Djordje Dzeletovics elvesztett labdája után szabálytalankodva szerelt-e vissza, vagy labdát talált. Az ítélet a hazaiak javára született. Kettő és fél perccel a második negyed kezdete után sarokhármas érkezett Körmendi részről, és máris kétszámjegyűre nőtt a különbség. A második tízperc feléig nem is változott, kosárra kosár volt a felelet, és a hazaiak magabiztosan őrizték előnyüket. A DEAC-Tungsram védelme szorosan fogta a támadókat, Thames kilépett az irányítóra, támadásban azonban magszaporodtak az elmúlt hetekben tapasztalt hibák. Nem sikerült támadóidőn belül a palánkig jutni, betörésre az elzárások miatt esély sem nyílt. Kettő és fél perc fekete-fehér-kosár nélkül épp elegendő volt, hogy a Körmend „észrevétlenül” elgyalogoljon a Debrecen mellett, a félidőben pedig 43-25 arányban vezessen. Ezúttal is ijesztően kevés kosár született két negyed alatt, a várt lendület pedig korántsem jött még el a Vovorasz-legénység számára.

A fordulást követően sem csillapodtak a kedélyek, továbbra is kontaktgazdag összecsapás zajlott a pályán, a körmendiek pedig esélyt sem hagytak vendégeiknek. Már 50-25 is volt az állás, amikor Josh Hagins kintről törte meg a hosszas kosárcsendet. A játék képe, amolyan papírforma-jellegű harcba kezdett torkollni. A DEAC-Tungsram támadott, eladta a labdát, a Körmend pedig kosárral büntetett. A kétségbeesett védekezés immár 2+1-es lehetőséggel is kecsegtetett Stokeséknak. Sikeres büntetője után Tóth Ádám értékesített centerpozícióból helyzetet, illetve Aska labdája is megmozgatta a hálót. Úgy tűnt, némi extra tüzet kaptak a vendégek, ugyanis Aska már 20 alá is „bedobta” alakulatát, függetlenül attól, hogy a Körmend már a 30-as vezetéshez is közel járt.  Kerpel-Fronius Gáspár-tripla, majd bedobás után labdaszerzés, ezúttal pedig Hagins tüzelt tűpontosan távolról. Kezdett magára találni az egyetemi alakulat, és a különbség már „csupán” tizennégy volt. E pillanatokban a Debrecenben történt, szinte hihetetlen Körmend-fordítás tükörképe juthatott eszünkbe, hogy a DEAC képes lesz-e ilyesmire!? Az utolsó menet legelején Hagins büntetőből „triplázott”, mivel hármaskísérlet közben ütöttek a kezére. A vendéglátók is elkezdték az utolsó tízpercben a pontgyártást, a légkör pedig robbanásig feszült az egyébként közismerten izzó atmoszférájú vasi arénában. Kulcsfontosságú pillanatok következtek, amelyekben egyelőre a Körmend maradt higgadtabb, és megint érkezett részükről a kosár, majd egy 2+1-es befejezés. Már szinte feledésbe merülni látszottak azok az amatőr bakik, amelyek a mérkőzés hajrájában eladott labdák és labdakezelési hibák formájában visszatértek. Az utolsó 4 játékperchez érkezve Hagins – Thames-összjátékot követően utóbbi légiós jelentkezett sikeres távolival, újból megkísérelve, hogy az egyetemiek akár tíz pontnál kevesebbre zárkózzanak. A DEAC letámadott, így gyorsan kellett visszaérni a hamar festékig juttatott körmendi akció kivédekezésére, ez azonban csupán szabálytalanság árán sikerült. A támadások leginkább Drenovacról szóltak – sajnos nem pozitív értelemben. Két kinti kísérlete nem sikerült, majd ellenfele kezébe passzolt.

A szoros játék szele túlzottan is megcsapta a Debreceni Egyetem csapatát, de csak kapkodásra futotta. A találkozó egészét, pontosabban kiváltképp a második két játékrészt tekintve azonban tanulságos, 89-73-mas vereség lett a vége. A második félidőben egyértelműen koncentráltabb kosárlabdát produkált a DEAC-Tungsram, mint az előző két fordulóban, egész negyven perc alatt. Folytatás követezik a pontvadászat hatodik helyéről, január 29-én, szombaton az Oláh Gábor utcán, ahova a Kaposvári KK látogat majd. A mérkőzés 19 órakor kezdődik.

Barna Marci

EGIS Körmend – DEAC-Tungsram 89-73 (18-16, 25-9, 24-28, 22-20)

Körmend: WHITE 14/3, Stokes 7, Ferencz 12/3, Martinez 4, GORDON 14 csere: Henry 13, SAVIC 17/9, Takács 6, Herczeg 2.

DEAC: Kerpel-Fronius 3/3, THAMES 14/6, Drenovac 10, Kovács -, Tóth 13 csere: ASKA 17, Hagins 9/6, Valerio-Bodon 4, Dzseletovics -, Polyák 3/3.

Jorgosz Vovorasz: A második negyed döntötte el a találkozót, ami egy szóval összefoglalva katasztrófa volt. Ekkor sem támadásban sem védekezésben nem tudtuk nyújtani azt, amit megbeszéltünk, teljesen szétesett a játékunk. Ha idegenben nyerni szeretnénk egy ilyen képességű csapat ellen, mint a Körmend, akkor negyven percen keresztül kell koncentrálnunk, ez ma sajnos nem sikerült, így megérdemelten nyertek a hazaiak.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.