Az év gombája a mezei szegfűgomba

Mezei szegfűgomba

Az élővilág sorozatnak a következő legje, vagy ha jobban tetszik az év választottja az év gombája. Sok fajta gombát ismerünk, van ehető, mérgező, fákon lévő tapló, mikrogombák, köröm- vagy lábgomba. Mondjuk az utolsó kettő nem egy kellemes gombaféle.

A 2014-es év gombája előtt említsük meg a korábbiakat. Az év gombája 2006-tól létezik, viszont a 2005-ös VIII. Országos Gombász Találkozón választották meg a gyilkos galócát (Amanita phalloides). Közepesen nagy, mérgező, tönkjén lelógó gallérja és jól fejlett bocskora van. Kalapjának színe zöld vagy barnászöld árnyalatú. Halálosan mérgező!

2007-ben a sárga rókagomba (Cantharellus cibarius). Tölcsér alakú, de szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső része fodros szélű. Közepes termetű, tojássárga színű gomba. Termőrétege ráncos, eres (nem lemezes). Jó, ehető! A piacon az ára vetekszik az aranyéval.

2008-ban az év gombája a Varashátú galambgomba (Russula virescens). Kalapja sokáig félgömbölyű, csak lassan terül ki. Széle enyhén bordás, hullámos, gyakran mélyen berepedező, 6-15 cm átmérőjű. Szürkészöld színű. Kékeszöld is lehet. Az idősebb példányok zsemleszínűre fakulnak. Kemény, vastag húsú kalapjának bőre száraz, bársonyos, durván repedezik, mintha pettyes lenne.

A 2009-ben a gyapjas tintagomba (Coprinus comatus ). Középnagy, feltűnő gomba, amelyet hosszúkás tojásdad, gyapjas kalapjáról könnyen felismerhetünk. Jó, ehető gomba.

A 2010. év gombája a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Nem ehető gomba!

A 2011. év gombája a császárgalóca (Amanita caesarea). Piros kalapú, sárga tönkű, élénksárga lemezű, nagyobb termetű galléros gomba, nagy, fehér bocskorral. Galóca neve ellenére ehető, finom gomba!

2012. gombája a nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera). Lemezes termőrétegű, nagyméretű, jellegzetesen kalapra és tönkre tagolt, feltűnő külsejű gomba. Ehető, de nem tévesztendő össze a piruló őzlábgombával.

2013. gombája a csoportos csiperke (Agaricus bohusii). Erdőkben, ligetekben (általában gyertyános tölgyesekben) igen gyakori. Húsa kellemes illatú és jó ízű. Teljesen indokolt, hogy nagyobb figyelmet kapjon.

Végül az idei év gombája a mezei szegfűgomba (Marasmius oreades). A mezei szegfűgomba öt gomba közül lett az év gombája. A mezei szegfűgomba a füves élőhelyeket kedveli. Jó szezonban nagy tömegben terem. Érdemes gyűjteni, mert jól szárítható, és vízbe áztatáskor maradéktalanul visszanyeri rugalmasságát. Ennek oka, hogy sok benne a gombacukor, a trehalóz. Egy szerethető, finom gomba, ami sok gombafóbiást győzhet meg arról, hogy a gombák ízletesek, finomak.

                                                Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.