ÁSZ-figyelmeztetés bizonylatokról és számlákról

Budapest, 2014. március 21., péntek (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelmeztet: csak azokat a kifizetéseket igazoló bizonylatokat, illetve számlákat tudja figyelembe venni az áprilisi országgyűlési választást követő, a kampánytámogatások felhasználásának törvényességét ellenőrző vizsgálata során, amelyek megfelelnek a számviteli törvényben, illetve az áfatörvényben foglaltaknak.

Az Állami Számvevőszék az internetes oldalán nyilvánosságra hozta a választási kampánypénzek ellenőrzéséről szóló tájékoztatóját, ami az általános tudnivalók mellett bemutatja az ellenőrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit is.

A tájékoztató szerint az ÁSZ a kampányfinanszírozásra fordított pénzeszközök szabályszerű felhasználását a kifizetés bizonylatai, az azokat alátámasztó egyéb dokumentumok, a pénzügyi elszámolások, képviselői nyilatkozatok, tanúsítványok, a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján megjelentetett árjegyzékek, tájékoztatók és a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott adatok alapján ellenőrzi. Az ellenőrzés során az egyéni jelöltek és a jelölőszervezetek az ÁSZ részére az eredeti dokumentumokat kötelesek rendelkezésre bocsátani.

Az egymillió forint költségvetési támogatás elszámolását és a jelölőszervezetek kifizetéseit, nyilvántartásait alátámasztó dokumentumoknak meg kell felelniük a számvitelről szóló törvényben a számviteli bizonylattal szemben támasztott alaki és tartalmi követelményeknek, továbbá a számla alapján történő kifizetések esetében a számlának az általános forgalmi adóról szóló törvényben foglaltaknak.

Az egyéni jelölt által az egymillió forint költségvetési támogatás elszámolásához a jelölt nevére kiállított, a számviteli és áfatörvénynek megfelelő számla, egyéb dokumentum fogadható el, amelyet a kampányidőszak alatt kampánytevékenységgel kapcsolatban az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet „dologi kiadások” fejezetében foglalt kiadásokra fordítottak. A bizonylaton a jelöltnek fel kell tüntetnie az egyéni választókerület megjelölését. A bizonylatokhoz kapcsolódó pénzügyi teljesítésnek a kampányidőszak végéig meg kell történnie.

A listát állító jelölőszervezetek (pártok és országos nemzetiségi önkormányzatok) költségvetési támogatása kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordítható. A támogatás felhasználását igazoló számlának, egyéb dokumentumnak a pártlistát állító párt, illetve a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat nevére kell szólnia.

Az egyéni jelöltek és jelölőszervezetek költségvetési támogatáson kívüli forrásból finanszírozott kampánykifizetései is kizárólag a kampánytevékenységgel összefüggő, kampányidőszak alatti kiadásokra fordíthatók. Készpénzes kifizetés esetében a kampányeszköz teljesítésének és a pénzügyi teljesítésnek a kampányidőszakra kell esnie.

Párt az egyéni jelöltjeivel együtt a kampány finanszírozására összesen jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat. Az összeghatár betartásának ellenőrzése során a párt egyéni jelöltje és a párt által kampányfinanszírozásra fordított kiadások együttes összegét kell figyelembe venni. Amennyiben a jelölőszervezet közös listát állító pártokból áll, akkor az ÁSZ az ellenőrzést a pártok közötti megállapodás figyelembevételével végzi egy, vagy több pártnál.

Országos nemzetiségi önkormányzat kampányfinanszírozásra összesen jelöltenként ötmillió forintot fordíthat, amelybe beleszámít a nemzetiségi lista alapján részére átutalt költségvetési támogatásból és az egyéb forrásból kampányfinanszírozásra fordított kiadás is - hívja fel a figyelmet az ÁSZ.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.