Zsidó Fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2014. július 29., kedd (MTI) - A szertartásos, szigorú előírásokhoz kötött izraelita gasztronómiai szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a vasárnapi Zsidó Fesztiválon, amelynek a Sóstói Múzeumfalu ad otthont.

Máthé Csaba, a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjához kapcsolódó rendezvény egyik szervezője az MTI-nek kedden elmondta, hogy zsidó ételeket, italokat kóstolhatnak a nyírségi skanzenbe látogatók, így például sóletet, flódnit és kóser bort.

A sólet szombatra készül, az étel hozzávalóit, a babot, valamint a füstölt húst péntek állítják össze, és kemencében, forró téglák között 12 órán át sütik, főzik. A flódni, a mákkal, dióval, almával, szilvalekvárral töltött sütemény szintén az ünnepek eledele. A kóser bor Tokajból kerül majd a Zsidó Fesztiválra.

A kóser italok készítése is szigorú előírásokhoz kötött, ilyen például, hogy a bor alapanyaga csak saját termésű szőlő lehet, hogy a gyümölcsöket nem szabad vegyszerrel permetezni vagy hogy csak vallásos zsidó férfiak szüretelhetnek.

Az ortodox zsidók ma is Mózes ötödik könyvének gasztronómiai kötelmeihez tartják magukat, amelyek a bibliai időkben a tisztasági szabályokkal a járványok elkerülését szolgálták - idézte fel Máthé Csaba, hozzátéve, hogy az étkezés ráérősen történik, minden fogást egyszerre tálalnak fel, s az asztalnál nem illik vizet inni, ha mégis megtörténik, el kell fordulni a pohárral.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfaluban a zsidó ételek kóstolása mellett népművészeti bemutatók is lesznek, szövők, fonók, csipkeverők, üvegművesek, kosárfonók, népi ékszerkészítők, bőrművesek, fafaragók, fazekasok, szalma- és csuhéfonók engednek betekintést ma már különlegességnek számító munkájukba.

Este Falusi Mariann és a Neumann Trió lép fel a skanzen színpadán. Falusi Mariann 1983-ban lett Ki mit tud?-győztes dzsesszénekes kategóriában, 1988 óta a Pa-Dö-Dö duó tagja, társa Lang Györgyi. A trió 2005-ben alakult a zongorista Neumann Balázs vezetésével, ő a komponista is, alkotásait dzsessz és kortárs zenei hatások jellemzik.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.