Barangoltató: Kőszeg és környéke

Kőszeg

Hogy mi a különbség a vénasszonyok nyara, és az indián nyár megnevezés között? Abszolút semmi. Európában a „vénasszonyok nyara” kifejezés volt az elterjedtebb.

A XVIII. századból származó kifejezés az ősszel megjelenő hőhullámra tesz utalást. Bár, használatos még a Szent Márton nyara is. Az indián nyár elnevezés elterjedése nem annyira régi, úgy 35-40 éves. Eredetileg egy francia énekes, Joe Dassin által 1975-ben énekelt sanzonból származtatják. Nálunk, a Bradányi Iván által fordított magyar szöveggel Kovács Kati által énekelt dallal vált ismertté a fogalom.

Egy valami azért biztos. Ez az év utolsó olyan időszaka, amikor kellemes napsütésben, büntetlenül kirándulhatunk még akár rövidnadrágban is, noha az utóbbi napokban már inkább télies az idő.

A célirány helyes kiválasztásához próbálunk segítséget nyújtani olvasóinknak, oly módon hogy nem csak a várost, a nevezetességet ajánljuk, hanem egy személyes beszélgetés alapján egy helybéli, szívélyes vendéglátót is.

Első alkalommal a kőszegi Sziget Vendégház tulajdonosaihoz kopogtatunk be: Gulyás Ernőhöz és feleségéhez, Gellén Ágneshez.

- Önnek Ernő, úgy tudom, hogy van egy komoly Volkswagen makett gyűjteménye. Ebből kifolyólag a „bogarasok” kedvezményt kapnak a szállásdíjból.

- Valóban van jó néhány Volkswagen (főleg Bogár) modellem, ami nem feltétlenül méretarányos makettet takar, mert a plüssbogártól a fabogáron át a ceruzahegyezőig mindenféle  megtalálható köztük. Feleségemmel tíz éven át róttuk az utakat motorral, vagy az 1971-es Bogarunkkal. Ezért minden barátomtól, családtagomtól valamiféle „bogaras”, vagy motoros ajándékot kaptam születés és névnapra, karácsonyra, vagy csak úgy...

Innen ered a  kedvezmény a VW Bogárral illetve motorkerékpárral érkező vendégeink részére.

- Úgy tudom, önök salgótarjániak. Hogy kerültek Kőszegre?

- Nem salgótarjáni születésűek vagyunk, csak 40 évig ott éltünk. Kőszegre is a VW szeretete hozott, mivel itt hirdettek egy eladó T2 buszt. A buszért kár volt idejönni, olyan rossz állapotban volt, de a városba beleszerettünk röpke három óra alatt. Szerelem első látásra. A többi már „könnyen” ment....

- Mi volt az első élménye Kőszeggel kapcsolatosan?

- Az első kőszegi élményünk a szüreti rendezvény volt. Felvonulás, jókedv, kiváló programok, mosolygó(!) emberek. Aztán persze felfedeztük a „becsületkasszát” - utcára kirakott portéka mellé egy perselyt helyeznek el -, ahol a mai napig szeretünk vásárolni friss gyümölcsöt, zöldséget, virágot. A mindennapi sétáink alatt a város történelmi nevezetességeiben, az ódon épületekben gyönyörködhettünk.

- Az ország mely részéről érkeznek a vendégeik?

- Az elmúlt tíz évben rengeteg vendégünk érkezett Szegedről, Kecskemétről, Debrecenből és úgy általában az alföldi régióból. Akik a sík területen élnek, azokat az embereket még inkább vonzzák a Kőszeg környéki magaslatok, a Kőszegi hegység. Sokan átmennek Ausztriába. Az Alpok vonulatait is viszonylag hamar el lehet érni Kőszegről. A kerékpáros turistáknak ajánlott kemény edzésekkel készülniük!

- Nyáron, sokan inkább a Balatont választják a fürdőzés miatt. Lehet fürödni a környéken?

- Kőszegen ugyan már több évtizede bezárták a strandot, amit a lékai fürdővel pótolnak a kőszegiek. Léka 17 km-re van tőlünk, Ausztriában. A közelben van Bükfürdő is, kicsit távolabb Sárvár (40 km), ahol minden korosztály jól érezheti magát. Pár kilométerre fekszik Kőszegtől az ausztriai Sonnentherme élményfürdő, amit úgy hirdetnek, hogy 0 és 100 év közötti vendégeket várnak, megannyi csúszdával, medencével és egyéb attrakcióval.

- Ha ön lenne az idelátogató turista, mit nézne meg feltétlenül?

- A Kőszegi hegységben van az országos kéktúra végpontja, gyönyörűséges látnivalókkal, lenyűgöző tájakon, az Írottkő Natúrpark területét átszelve. Megannyi kirándulóhely fogadja az ideérkezőket. Hétforrás, Óház-tető, Szent Vid kápolna, a szomszédos Cák, Velem, Bozsok és még hosszan sorolhatnám. Ausztriában is érdemes körülnézni, középkori várakból, sípályákból is van egy pár a közelben. Bécs egy óra alatt elérhető. A gyerekekkel érkezőket a Family park, nyári bob pálya, rollerpálya várja. Vendégházunkat 10 éve üzemeltetjük. Így, már nagyon sok vendég visszajelzése alapján mondhatjuk, hogy tartalmas, élménydús kikapcsolódásban lehet része annak, aki a környékünkre látogat.

Sziget Vendégház és Óvárosi Apartman elérhetőségei:

9730.  Kőszeg, Sziget u. 3.

Telefonszám: (20) 367 5083  +36 94/360-001

http://www.szigetvendeghaz-koszeg.hu/hu/apartman-i/

(X)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.