Választás 2014 - A Jobbik új banki szabályokat akar

Budapest, 2014. február 25., kedd (MTI) - A Jobbik célja a magyar bankrendszer „jelenlegi táblájának felrúgása és új, tisztességes játékszabályok elfogadása”, illetve a devizahitelezés kapcsán az érintett banki szereplők elszámoltatása - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: álláspontjuk szerint még ebben a kormányzati ciklusban jó lenne elszámoltatni a banki felelősöket és megoldani a devizahitelesek problémáit. Első lépésként az árfolyamgát konstrukción belül a gyűjtőszámlákon szereplő összegeket törölnék el, majd a devizahitelek felvételkori forintosítását tartanák szükségesnek - ismertette Z. Kárpát Dániel.

Úgy fogalmazott: ha ez nem történik meg, akkor az április 6-i választáson a hitelkárosultak mondhatják ki az ítéletet azok felett, akik hagyták őket ebbe a helyzetbe kerülni, illetve azok felett, akik nem mentették meg őket.

Hozzátette: a Jobbikot nem „hatja meg a bankszövetség siránkozása és az állítólagos banki veszteségekről szóló mesék”, hiszen a magyar bankok még a gazdaság válság csúcspontján is rekord nyereséget könyveltek el.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett: míg az Európai Unióban átlagosan 2-3 százalékkal nőttek a banki költségek az elmúlt években, addig Magyarországon ez a növekedés 40 százalék.

Kiemelte: jelenleg a nemzeti össztermék 2-3 százalékát fizeti ki a lakosság hiteltörlesztésekre, és amíg ez a helyzet nem változik, addig „szinte lehetetlen éltetet lehelni a gazdaságba”.

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.