Tizennégy virágkocsi - győztes madár

A győztes virágkocsi

Csengőszóra ébredtek az emberek Debrecen belvárosában vasárnap: reggel több mint ezer kerékpáros tekert végig a karneváli menet útvonalán és folyamatos csengetéssel jelezte, hogy megkezdődött a 48. virágkarnevál a cívisvárosban.

A karneváli menetben ezúttal tizennégy virágkocsi vonult fel, díszítésükhöz több százezer szál élő virágot - köztük félmillió, Hollandiából érkezett dáliát - és több mázsa szárazvirágot használtak fel.

A kocsik a Nagyállomás felől a Nagytemplom előtt elhaladva érkeztek meg a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére, ahol egész nap megtekinthették az érdeklődők a kompozíciókat és leadhatták szavazataikat az általuk legszebbnek ítélt virágkocsira.

Kiállították a karneválok történetének legnagyobb, versenyen kívül készített kompozícióját is: a különleges virágsárkány 21 méter hosszú és csaknem százezer friss dáliával díszítették fel a készítői.

Szavazni 18 óráig lehetett, az eredményt este a Karneváléj című arénashow kezdetén jelentették be a Nagyerdei Stadionban.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű porcelánserlegét, vagyis a legjobb művészeti csoportnak járó díjat a zsűri döntése alapján idén a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei kapták. (Az idei virágkarneválon tíz hazai mellett tíz külföldi tánc- és hagyományőrző csoport vonult fel, és mutatta be produkcióját.)

A közönségszavazatok alapján a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású serlegét idén a ThermoDam Szárnyaló Debrecen virágkompozíciója kapta meg. Az alkotás szobrásza Abai-Nagy István, a virágdizájnt Lovas Marianna és Gulyás Tamás készítette, a statika a FÉM 97 Kft. munkája volt.

Az esti stadionbeli látványos program megálmodói Böhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező-dramaturg, Jóna Szabolcs koreográfus, illetve a Debreceni Virágkarnevál munkatársai, többek között Dér István és Bálint Albin voltak.

A műsorban 2000 külföldi és hazai táncos kíséretében a legnagyobb hazai sztárok léptek fel a játéktéren. Közreműködött például Janza Kata eMeRTon-díjas musicalénekes, Király Linda énekes-zeneszerző, Náray Erika színész-énekes, Palya Bea Príma-díjas és kétszeres Artisjus-díjas népdalénekes. Fellépett Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, Feke Pál színész- musicalénekes, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, Király Viktor énekes, a negyedik Megasztár-sorozat győztese, Majka és Curtis, Miller Zoltán színész-énekes, Nagy Dániel Viktor színművész és Stohl András Jászai Mari-díjas színművész. Itt volt sokak örömére Pápai Joci, az Eurovíziós Dalfesztivál sztárja és a Dal 2017 győztese, Puskás Péter énekes-színész.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.