A szomszéd vár csodái - HÉT VÉGI AJÁNLÓ

Sóstó, falumúzeum

„Csak télen vágott fábú’ lehet dolgozni…” - Ezzel a címmel indít ingyenes faragó szakkört a Sóstói Múzeumfalu ezen a hétvégén. Cseresznye-, éger-, fenyő-, és tölgyfa. Közös bennük, hogy kiválóan faraghatóak. A Múzeumfalu télen felöltött készleteit most felajánlja a lelkes látogatóknak egy órácska farigcsálásra, tapasztalatszerzésre.

A vállalkozó kedvűeket az eredeti kádárműhelyben Dávida Pál kádármester és fafaragó várja első alkalommal 2014. április 19-én (szombaton) nyitvatartási időben (10.00 – 18.00), aki anekdotázgatás mellett okítja majd hármasvágásra a látogatókat, persze csak ha már álmukból felkeltve is tudják az egyes-, illetve kettesvágást. „Az alapok biztos begyakorlását követően - ahogy azt a múzeumfalu ajánlásából is megtudjuk - alakítunk és csinosítunk majd használati tárgyakat, hiszen régen sem volt ez másképp: a fiú „ha igazán szereti (a lányt), kivirágozza, hogy dicsekedhessen, mit tud az ő szeretője.”

A természet kivirágzásával a múzeumfalu gyönyörű környezete is feléledt, így egy egész napra kínál a fafaragással nemcsak az ügyes kezű férfiaknak kellemes időtöltést, de a lányoknak, asszonyoknak, gyermekeknek is van mit felfedezniük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye építészetét bemutató múzeumfaluban.

Elárulok még egy titkot: Aki nemcsak élményként, hanem ismeretként is szeretne a múlt század világából egy morzsányit magával vinni ebből a különleges hangulatból, feltétlenül keresse a Barangoló irkát a Szatócsboltban vagy a belépőjegy megvásárlásakor, mert a füzetek segítségével még izgalmasabb lehet a családok számára a barangolás az ódon épületek között.

Ha a szombat még sem lenne ideális a családnak, húsvét hétfőn is tárt kapukkal várják a látogatókat a múzeumfaluba 10.00 - 17.00 óra között. Íme, a kínálat:

„11 órától a Margaréta Tánccsoport folklórbemutatójában a hajdan élő változatos húsvéti hagyományok elevenednek meg. A lányokat viseletben nyakon öntjük, míg látogatóinkat nem vizezzük (legalábbis megpróbáljuk). A hölgyek tehát feltehetően ”megússzák szárazon”, ellenben a Kuckó Művésztanya kacagtató utcaszínháza közepette szemük biztosan könnybe lábad majd a nevetéstől. A népi színjátszók 11.30 perctől és 13 órától adnak elő falunk főutcáján. Legkisebbeknek a Burattinó Bábszínház 12 órától szolgál majd betevővel, míg a nagyobbakat Kósa László református lelkész istentisztelete várja, 14 órától. Bakfissal vagy anélkül, táncra perdülni is kínálunk alkalmat: 15 órától a Flaska népzenei együttes húzza a talpalávalót. A misztérium kedvelői Babonaházunkban trécselhetnek majd „mindentudó” kolléganőnkkel, míg a húsvéti ünnepkör felekezetenként eltérő szokásait, a terített asztal sajátosságait (vezetett túráink alkalmával) református és római katolikus házainkban ismerhetik meg. Kínálatunkat az egész napos húsvéti nagyvásár, kismesterség-bemutatók, kézműves foglalkozások mellett kóstolóval egybekötött népi gasztronómiai bemutató, szekerezés, lovaglás és íjászat kerekíti!”

Ennyi remek programért már érdemes a „szomszéd várba” ellátogatni!

Kultúr A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.