Struccpiaci körséta - zsákutcával

Strucc

Megélhetünk manapság a strucctenyésztésből? Az eltelt több mint húszévnyi idő elég volt ahhoz, hogy ez a hatalmas afrikai futómadár „neohungaricummá” váljon hazánkban? Befogadta-e a magyar gasztronómia a marhahúsra emlékeztető, koleszterinmentes strucchúst?

Ezredforduló környéke: a dicsőséges kezdet

Révész István  - Bordány

- Amikor 1995-ben félmillió forintért egy ládában meghozattam Magyarország első három tenyésztésre szánt struccát Izraelből, a barátaim bolondnak néztek - Az eredetileg baromfihizlalással foglalkozó bordányi Kukori Kft. ügyvezető igazgatója idejében ismerte fel, hogy váltania kell. Kiszámíthatatlan üzletté vált a baromfi- és a sertéshizlalás, s borúsnak tűntek a termelői kilátások az uniós csatlakozás után is.

- Az olcsó csirke- és disznóhús helyett különleges csemegét kell kínálni az embereknek - vallotta Révész István.

 A bodaszőllői erdő közepén lévő struccfarm tulajdonosa Vitéz Sándor

- 1993 óta foglalkozom strucctenyésztéssel. Egy párral kezdtem. Igazából az elején nem nagyon hittem abban, hogy ezek a nagy testű futómadarak nálunk meghonosíthatóak. De az élet bebizonyította a szakirodalom által leírt dolgok valódiságát. Ezt az egzotikus madarat tényleg hihetetlen tűrőképességgel áldotta meg a jó Isten. Ma már tizenöt pár gondoskodik a szaporulatról. Odafigyelek a vérvonal frissítésre is, hogy kiküszöböljük a beltenyésztettséget.  Az átlagember úgy képzeli el a struccot, mint egy buta vadállatot, ami csíp, rúg, vág, pedig bátran meg lehet simogatni őket, és mondok még valamit, ennek az állatnak meg van a magához való esze is. A struccok súlya, két év alatt akár elérheti a százötven, száznyolcvan kilót is, de egyéves korában szokták vágni, ekkor általában egymázsásak. A tojó két év után lesz ivarérett, és a következő évben akár hatvan tojást is képes tojni. A kemény héjú tojásba akár harminc tyúktojás is elférne. Van azért egy-két furcsa szokásuk. Például a fényes dolgokat tényleg szeretik. Volt már rá példa hogy egy hölgyvendég füléből kikapták az aranyfüggőt. A rajzfilmekben látottakkal ellentétben viszont én még egyszer se láttam, hogy a földe dugták volna a fejüket félelmükben. Minek is, van erejük rendesen. A lónál tizenötször erősebb a rúgásuk. Ha kell, meg tudják védeni magukat. Magyarországon sajnos a húsukat ez idő alatt nem nagyon kedvelték meg, ellentétben Svájccal, ahol az éves húsfogyasztás 20 százalékát teszi ki a strucchús. A hús íze hasonló a borjú húsához, vörös, omlós, és abszolút nem tartalmaz koleszterint, rágós inakat, porcot, talán ezért is a tartozik a világ legdrágább húsai közzé. Európában az ára 40 euró, Magyarországon 3-5000 forintért juthatunk hozzá kilónként. A nagy testű futómadár utolsó porcikája is felhasználható. A bőréből kiváló minőségű cipőt, kabátot lehet készíteni, a tollát a divatszakma, csontját, tojását, kézművesek használják fel nagy szeretettel. Hazánkban 250-300 fő foglakozik rajtam kívül strucctenyésztéssel, őket a Magyar Strucctenyésztők Szövetsége tömöríti össze.

A hajdúnánási 180 madárnak otthont adó gazdaságot Boros Miklós mutatja be

- Húsz éve határoztuk el, hogy strucctenyésztésbe kezdünk. A felkészülésre egy év kellett, utána jöhettek az első négy hónapos madarak Angliából. Az emberek többnyire csodálkoznak, hogy miért nem Afrikából hozattuk őket, de hát Afrika nagyon messze van. Angliában pedig, akkor már hagyományai voltak a strucctenyésztésnek. Az angol kapcsolatot erősítette az is, hogy a helyi fürdő fejlesztését angolok végezték, és tulajdonképpen tőlük jött a strucctenyésztés ötlete is. Mára elmondhatjuk, hogy bejött. Az utóbbi pár év tette lehetővé, hogy nagyobb ütemben tudjunk fejleszteni, hiszen három olyan vágóhíd is elkezdte a működését az országban, amely uniós engedéllyel rendelkezik a struccok vágására. Az egyik itt van Hajdúnánáson. A húst nagyáruházak, nagykereskedők vásárolják fel, de ez csak az áru húsz százalékára vonatkozik, mert a többit elviszi egy francia vevő. Kapós a tojása is, akár száraztésztába, akár rántottába. Állítólag a háziasszonyok szerint a piskóta tésztája sárgább, és magasabbra nő tőle, mint a tyúktojástól. Egy átlagos méretű strucctojás 22-24 tyúktojásnak felel meg. A madarak 80 százaléka francia exportra megy, csak 20 százalék kerül magyar piacra. 20 éve jókora meghökkenést okozott, amikor kiderült, hogy ezen a telepen nem csirkék, vagy pulykák laknak, hanem hatalmas struccok. Sokan kételkedtek benne, hogy életképes lehet-e egy ilyen vállalkozás. Mi az üzletmenetre nem panaszkodunk. Ha valaki megérkezik a településre, el sem tudja kerülni azt az éttermet, ahol ezekből az óriásszárnyasokból készített finomságok szerepelnek az étlapon.

A konyhafőnök ajánlatai alatt a következők olvashatók: struccpörkölt nokedlivel, struccgulyás, struccpaprikás, struccfilé paprikás gombamártással, vegyes körettel, struccszelet áfonyamártással. Struccszelet kalahári módra, strucczúza-pörkölt. Az étterem főszakácsa Batta Zoltán elmondása szerint a struccpörköltnek is van titka. Mégpedig az, hogy sok lecsóval készül, bő hagymában, és a paprikás fűszerezés mellett kerül bele kakukkfű és bazsalikom is. Mivel inas, lassú tűzön három órán át kell főzni.

- Vannak olyan vendégek, akik messziről csak azért jönnek ide, hogy megkóstolják a struccételeket - mondja Marton Zoltán, az étterem tulajdonosa.

Takács Attila telepvezető - Téglás

- Jelenlegi állományunk kétszáz madárból áll. A helyben levágott állatokat egy német kereskedő cégen keresztül értékesítjük. A magyar piacra nem szállítunk.

A gyakori baromfi járványok miatt a fő felvevőpiacon, Nyugat-Európában megugrott a strucchús iránti kereslet. Természetesen növekszik a termelés más exportáló országokban: Dél-Afrikában, Izraelben és Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában is. Az idén nálunk 20 ezer levágandó madárra számítanak a szakemberek.

Az állatok feldolgozása Európai Unió minőségi, állategészségügyi előírásainak is megfelelő vágóhidakon történik. Magyarországon jelenleg három strucc vágóhíd működik, Pélyen, Hajdúnánáson, Bordányban. Vágóhídi tanúsítvány híján nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni a frissen levágott húst, pláne nem lehet exportálni.

A marhára emlékeztető ízű strucc nyers húsát itthon elsősorban a vendéglők, szállodák keresik. Az idősebb állat rostosabb húsából szalámit és kolbászt készítenek. Sajnos, az európai országok kilónkénti ára (30- 40 euró), meglehetősen befolyásolja a hazai árképzést is. Talán ez a fő oka, hogy nem terjedt el annyira hazánkban a strucchús fogyasztása. Erre, persze azt mondják a szkeptikusok, hogy a hal közel sem ilyen drága, mégis utolsóként kullogunk halfogyasztásban is Európában. A hipermarketek is vásárolnának tőlünk termelőktől, de a 90 napos fizetési határidő irreálisan hosszú nekünk állattartóknak.

2014, a kudarc éve

A magyarországi struccállomány 2014-ben már nem éri el az ezres példányszámot. Hajdúnánáson bezárt az étterem. A Hajdú-Strucc Kft.-t felszámolás alá vonták. A vágóhidak egyetlen egy madarat sem vágnak manapság. Bodaszőllősi Vitéz Sándor a szaporulat drasztikus csökkenése miatt (amit szerinte az évek óta tartó csapadékos időjárás okozott) felszámolta a népes tenyészállományát. A struccfarmból turisztikai látogatóközpontot kíván létrehozni.

A magyar strucctenyésztés kudarcát a téglási Sípos Zoltán volt tenyésztő foglalja össze

- A gazdasági válság minket sem kímélt. Jelentősen estek az átvételi árak. Beszűkült a piac. Nem volt igény a vágás melléktermékeire, tollra, bőrre, csontra. Pedig ebből kiváló cipőket, táskákat, ajándéktárgyakat lehetne készíteni. Gondjaink voltak a megtermelt hús minőségével, csomagolásával, szállításával. Ezeken a problémákon még lehetett volna javítani. A nagyobb baj az volt, hogy a magyar strucctenyésztők egyesülete nem képviselte dominánsan a termelők érdekeit. Konkrétan arra gondolok, hogy nem sikerült kivonni a struccot hatóságilag a „vadmadár” kategóriából. Így nem kaptuk meg a madarankénti 21 ezer forintos állami támogatást. Továbbá szigorúbb biztonsági körülmények között kellett tartani az állatokat. Ez van. A több tíz milliós vágóhíd, amit építetünk, kihasználatlan. Néha sertéseket vágunk benne. Nagyon sajnálom a történteket, mert rengeteg munkák, energiánk, na meg pénzünk ment rá az egészre.

Ennek ellenére együnk struccot a szívsebészek ajánlásával (házipatika)

Magyarországon még nem általánosan elterjedt a strucc fogyasztása, ezért nem valószínű, hogy a kardiológusoknak, vagy akár az életmódváltás mellett kardoskodó háziorvosoknak ez egyáltalán eszébe jut, de a strucchús az egyik legjobb választás lenne a szív- és érrendszeri betegek számára. A különböző állatfajok húsának átlagos energia- és tápanyagtartalmát összevetve Marais és Kruger 1999-ben arra a megállapításra jutott, hogy a strucc igen jó fehérjeforrás, és különösen gazdag esszenciális (életfontosságú, a szervezet által elő nem állítható) aminosavakban. A húsok közül kiemelkedik a vastartalmával, emellett foszforban, magnéziumban, káliumban is gazdag. Kevesebb koleszterin van benne, mint a sertés,- a marha- vagy a csirkehúsban, alacsony a zsírtartalma, és zsírsavösszetétele is kedvező, hiszen többszörösen telítetlen zsírsavakat bőségesen tartalmaz. Ezért az érrendszeri betegségek megelőzéshez is ajánlják, és az infarktuson, agyvérzésen átesett, magas vérnyomású, emelkedett vérzsírszintű betegek is bátran színesíthetik vele az étrendjüket. Energiaszegény, ezért a súlycsökkentő diéták alapanyaga lehet. A kedvező összetétele miatt minden olyan élethelyzetben ajánlható, amikor magas fehérjetartalmú étrendre van szükség: kismamáknak, gyermekeknek, időseknek, sportolóknak, lábadozóknak.

Szétnéztünk a környéken, hol ehetnénk ’ala carte strucchúst?

Alexander Kávézó és Étterem, Budapest

Mészáros Géza étteremvezető: - Egyértelműen a legnépszerűbb ételeink a strucchúsok; aki csak úgy bejön az utcáról, általában a struccért jön be. Vagy azért, mert már evett, vagy azért mert még soha. Csalódott vendéget még sosem láttam távozni az éttermünkből.

- A strucc húsát íz világában leginkább a májhoz tudnám hasonlítani, rántva olyan, mint az omlós marhahús. Amit pedig az igazi gourmandok sem gondolnának, hogy a strucc steak ezerszer jobb, mint a bélszín!

Stékpalota - Gyöngyös

- Hogy miért érdemes nálunk strucchúst fogyasztani? Mert teljesen zsírmentes, mégsem száraz, ami a nagy víztartalmának köszönhető. Rostanyagokban gazdag és szinte bármilyen étel elkészíthető belőle. Nem utolsó sorban nagyon finom! A következőket ajánlanám az étlapunkról: Tárkonyos strucc ragulevest, másodiknak egy specialitásunkat szeretném figyelmükbe ajánlani: Strucc souvlaki steakburgonyával, (20 dkg nyárson sült strucc, görög salátával, tzatziki salátával)

Dianiska Csaba tulajdonos, Karikás étterem és panzió - Hajdúszoboszló

- Hajdúszoboszlón sehol nem szolgálnak fel strucchúsból készült ételeket. Igaz, mi egy pár éve megpróbáltuk éttermünkben étlapra venni a strucchúst. Ám, a magas bekerülési költsége, és az újszerűsége miatt idegenkedtek a vendégeink tőle. Ezért mi is töröltük választékunk kínálatából.

Hajnal Lajos tulajdonos, Play Pub House - Debrecen

Nemrég részt vettem Debrecenben egy zártkörű bemutatón, ahol a strucchúst termelők és forgalmazók bemutatót tartottak debreceni vendéglátósok számára. Nem titkolt céllal, szeretnék népszerűsíteni a magyar vendéglátó egységekben termékeiket. A mi éttermünkben két alapvető ok miatt nem kapható strucchúsból készült étel. Az olcsóbb árú, sallangos részekből nem igazán lehet minőségi ételt előállítani. Az értékesebb, minőségi részek magasabb árfekvésűek, amit a debreceni átlag honpolgár nem tud megfizetni. Az a felső réteg, amelynek ez nem okozna gondot, az manapság keveset jár étterembe. Inkább szakácsnőt tart otthon. Lehet otthon is színházat csinálni, de az közel sem olyan, mint amikor elmegy az ember Thália templomába.

Végezetül, ha valamelyik tenyésztőtől, vagy az egyik bevásárlóközpontból mégis sikerült felhajtani 1,5 kg strucchúst, akkor hagy ajánljak Önöknek egy különleges elkészítési módot!

STRUCC FLEKKEN ILLATOS MÉZES MÁRTÁSSAL

Elkészítési idő: 120 perc és 2 óra érlelés

Hozzávalók: (4 személyre)

4 szelet strucc filé, 15 dkg vaj, 2 dl narancslé, 1 dl méz, 1 citrom, 0, 5 dkg őrölt mustármag, 1 csokor petrezselyem zöld, csipetnyi só

Kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a narancslevet és a mézet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt mustármaggal, majd közepes lángon 2-3 percig pároljuk és kihűtjük.
A strucc filé szeleteket megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd tepsibe helyezzük. Ráöntjük a mézes keveréket, lefedjük, és hűtőbe téve két órán át érleljük.

A pácolt filét flekkensütőben 40-45 percig sütjük, közben a páclével gyakran öntözzük, és néha megforgatjuk. Sós burgonyát adunk hozzá köretnek.

Ne feledjék, a strucchús egészséges. Jó étvágyat kívánok!

Dalnoky

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.