Pálinka stop az Unió részéről

Budapest, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - A Pálinka Nemzeti Tanács egyelőre tanulmányozza Európai Unió bírósága csütörtöki ítéletét, amely szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen enged főzni, főzetni. Hivatalos álláspontot a testület csak ezt követően alakít ki.

Minderről Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, miután Magyarország számára a házipálinka-főzéssel kapcsolatban elmarasztaló ítéletet hozott az Európai Unió bírósága.

A testület titkára elmondta: tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb ezen a területen, mint az a 2012-ben előállított kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben.

A bérfőzés mennyisége a múlt évben elérte a 8,25 millió hektoliter fokot, ami mintegy 16,5 millió liter 50 fokos párlatnak felelt meg. Tavalyelőtt a bérfőzött párlat mennyisége Magyarországon 5,93 millió hektoliter fokot tett ki, ami mintegy 11,8 millió liter 50 fokos párlatnak felel meg. Ez  30 százalékos növekedést jelentett a bérfőzés területén egyik évről a másikra.

A testületnek a magánfőzés, a házi párlat előállításának eredményeként keletkezett pálinkamennyiségről nincsenek adatai. Az adóhatóságnál a múlt évben az 50 litert meghaladó házipárlat-főzésből származó párlat mennyiségére mindössze 213 litert jelentettek be.

Dull Péter mindehhez még annyit tett hozzá, hogy 2012-ről 2013-ra 3,5 millió hektoliter fokkal - azaz mintegy 7 millió literrel - csökkent az összes szabad forgalomba (azaz kereskedelmi forgalomba) bocsátott égetett szesz mennyisége Magyarországon.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.