Ó, Székelyföld

Román kupa, magyar győztes

Magyar bajnok, magyar kupagyőztes, ez utóbbi pedig igaz az U19-es mezőnyre is. Az érdekesség „csupán” annyi eme információk hátterével kapcsolatban, hogy mindez Romániában történt, a magyar csapatok átvették az uralmat a román labdarúgó versenysorozatok fölött. A hazaiak persze nehezen viselték és viselik a „megrázkódtatást”.

Az elmúlt napokban a nemzetközi – és természetesen a hazai – sportsajtó is az erdélyi városnevektől, illetve futballcsapatok nevétől volt hangos. Romániában ugyanis lezajlottak a kupadöntők, a bajnokság rájátszásának utolsó megmérettetését pedig e cikk megírásának perceiben vívták, magyar szempontból már tét nélkül. Korábban biztossá vált, hogy a román bajnok idén a CFR Cluj, tehát a Kolozsvári Vasutas, a kupagyőztes a Sepsi OSK, vagyis Sepsiszentgyörgy magyar alakulata, míg az U19-esek mezőnyében a kupát a Sepsi gárdája ellen a Csíkszereda hódította el. Bukarest, a Rapid stadionja magyar szótól, Székelyföld elidegeníthetetlen nevétől volt újra hangos. No, ezúttal nem a fekete sereg tette magyarrá keleti szomszédunk fővárosát, hanem azok a magyarajkú fanatikusok, akik többszázan kísérték el kedvenceiket a kupadöntőre Sepsiszentgyörgyről. Szólt a magyar Himnusz, a Székely Himnusz, az U19-esek aranymeccsén pedig egymást éltette szeredai és szentgyörgyi. Egyetlen induló azonban a lelátó népének szájából sehol sem hangzott el, nem kis felháborodást kiváltva a szervezők és a román szurkolók körében. A román himnuszt a románokon kívül senki nem énekelte, mindezt pedig a helyi népek provokációként és a román nemzet elleni szándékos uszításként élték meg.

Kérem, miért énekelne bárki olyan nemzeti indulót, amelyhez köze sincs? A kérdés költői, a válasz magyarként aligha magyarázandó. A kettős mérce totális, abszolutorikus példájának vagyunk jelenleg tanúi, hiszen a kisebbségek állítólagos védelme mellett politikai provokációként értékelik a magyar szurkolók éneklését, a román drukkerektől azonban államilag egyenesen elvárt, hogy tiltakozzanak a székely szimbólumokat alkalmazók ellen. A sors és a magyarok Istene kegyes iróniával élt a kettős mércét alkalmazók felé. A romániai fociszövetségnek végig kell néznie, ahogy magyarok százai, de inkább ezrei éltetik csapatukat, hiszen ismétlem, a bajnokságot és a kupát is magyar anyanyelvű egyesület nyerte, magyar szurkolókkal. E gárdák fanatikusai pedig példát mutatva mernek magyarok maradni, s az igazságtalan és lehetetlen történelmi döntésekkel szemben kimondani: ó, Székelyföld!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.