A nyári hőségben több folyadékot igénylünk, és bevitelére különösen figyelni kell. De mit igyunk, ha már unjuk a sima vizet (hiába a legideálisabb innivaló), a cukrozott üdítőket viszont mellékelnénk?
Otthon is készíthetünk ízletes, változatos italokat, melyekkel egészségesen, tartósítószer mentesen, vitaminokkal olthatjuk szomjunkat. Ezt csak kis mennyiségben fedezhetjük lédús gyümölcsökkel, ezért csak fantáziánk szab határt, hogyan és mivel hígítjuk. Hiszen a napi 2,5-3 liter folyadékkal elkerülhetjük a tikkasztó meleg miatt kialakuló alvászavart, tompultságot, rossz közérzetet. Arra figyeljünk, hogy ne a jéghideg italokat részesítsük előnyben, és ne vigyük túlzásba a cukros és koffein-, vagy alkoholtartalmúakat, inkább az ásványi sók bevitelére koncentráljunk. Néhány választás egészséges alternatívaként szolgálhat, hogy üdítőbb napunk legyen. Nem utolsó szempont, hogy kevés idő alatt elkészíthetők. Ezekhez érdemes ásványvizet használni, hogy a csapvíz klóros mellékíze ne üssön át az aromákon.
Limonádé
A limonádé víz, citromlé és cukor keveréke, ezt mindenki tudhatja, és bármikor fogyaszthatja. De mivel itt a nyár és különböző gyümölcsök szezonja, használjuk ki és változtassunk, kísérletezzünk velük. A kiválasztott gyümölcsöt reszeljük vagy turmixoljuk, reszeljünk bele egy citrom héját. Keverjük össze cukorral, esetleg cukorsziruppal és három citrom kifacsart levével. Majd öntsük rá legalább egy liter vizet vagy szódavizet. Az arányok adagolása ízlés kérdése. A főzött cukorszirup csak fokozhatja az ízek harmóniáját. Kb. 1-1,5 literhez 20 dkg cukrot főzzünk fel 1,5 dl vízzel, míg a cukor teljesen feloldódik. Hűtés után használható. Persze diétás változataiban az édesítés teljesen kihagyható, de a cukrot kiválthatja egészségesebb, természetesebb ízesítő társai, mint például méz, nyírfa-, nádcukor, fruktóz és természetes szirupok. Ne feledkezzünk meg tálalásakor a jégről. Hogy elkerüljük a túlzott hígulást, jégkocka tartóban limonádét is fagyaszthatunk vagy csak citromos vizet. Hűvösebb nyári estékre némi alkohol is hozzáadható.
Jeges tea
A házi készítésű ice tea egészségesebb és finomabb is. Főleg a zöld, rooibos vagy fehér teát ajánlják, de ízlés dolga (akár gyógytea is használható). Ilyenkor sűrűbb teafőzetet készítünk, majd langyosan vagy hidegen ízesítjük (cukor helyett ajánlatosabbak a természetes ízesítők). Hígíthatjuk vízzel, limonádéval, sőt különféle gyümölcslevekkel is. Díszítsük tört jéggel, citrom vagy narancskarikákkal, mentalevéllel, gyümölcsökkel. Hűtőben tároljuk.
Turmixok
Bármilyen friss gyümölcsöt, zöldséget számtalan variációban használhatunk préselésre, turmixolásra, így azonnal fogyaszthatók. Legjobb, ha csak kevés vízzel vagy szódával, esetleg tört jéggel, gyümölcslével hígítjuk édesítés nélkül. Kisebb étkezés is kiváltható, ha a turmixgépben lévő gyümölcsöket joghurttal, kefirrel, zabpehellyel dúsítjuk.
D. B.
Új hozzászólás