Konyha
Gazdálkodjunk okosan! A konyhában is csökkenthető a kiadás.
Bevásárlás előtt segítséget nyújthat lista írása, hogy csak a szükséges dolgok kerüljenek a kosárba, valamint az árak összehasonlítása a szórólapok, reklámújságok segítségével. Nagyobb értékű dolgok esetében több tízezer forint takarítható meg. Mégis, többször érdemes mérlegelni, hogy valóban szükség van-e egy-egy termékre.
Kerüljük a boltokat éhesen, akkor ugyanis több pénzt lehet a pénztáraknál hagyni.
A majdnem üres, vagy jeges hűtő több energiát fogyaszt. Törekedni kell a telepakolására, ha másképp nem legalább üdítőkkel. A téli időjárás előnyeként kihasználatlanság esetén akár mellőzhető, erkély, vagy nem fűtött garázs is betöltheti a szerepét.
Sokat fogyaszt a sütő. Ha már bemelegszik, egyszerre több étel készítésére használjuk ki.
Kisebb adagok esetén grill- vagy melegszendvics sütő költséghatékonyabb.
Vízmelegítéshez leghatékonyabb a vízforraló.
Ha fedőt teszünk az edényekre, gyorsabban fő az étel.
Krumpli-, tésztafőzésnél, esetleg zöldségpárolásnál a felforrt vízben várjuk, míg maguktól megpuhulnak.
Mosható konyharuhával elkerülhető a temérdek papírtörlő használata.
A sütés előtt bepácolt húsok nemcsak ízletesebbek lesznek, de könnyebben puhulnak.
A megmaradt pékáruk még frissen fagyasztóba téve tárolhatók. Száraz kenyér, kifli, zsemle is újrahasznosítható. Lereszelve panírmorzsa készülhet belőle.
A kávézaccot sem érdemes kidobni: nemcsak olajos, zsíros felületek tisztíthatók vele, szagtalanítóként is használható, pl. hűtőben, szekrényben. Mivel tele van értékes anyagokkal, virágföld tápoldatként is kiváló, és a hangyákat is távol tartja. Lefolyótisztítóként és bőrradírként is nagy szolgálatot tehet.
A gyümölcsök, zöldségek öblítéséhez használt vizet gyűjtsük össze, öntözésre is jó.
Kukta használatával időt, és energiát is megtakaríthatunk.
Érdemes otthon készült ételeket vinni (többnyire szezonális árukból készítve) munkahelyre. Elterjedőben, hogy minden nap más kolléga visz ebédet, aminek többen „nekilátnak”. Kerülendő az ital automaták használata, olcsóbb a reggel elkészített kávé, ami termoszban szállítva kis helyet foglal el a táskában.
Főzzünk nagy adagban, és fagyasszuk le a maradékot.
Heti menü lista készítésével, és egyszeri bevásárlással is spórolhatunk.
Fűszernövények, paradicsom, paprika az erkélyen, ablakpárkányon is megterem. Kiskertben a lehetőségek végtelenek.
D. B.
Új hozzászólás