A kávé évszázadok óta életünk szerves részévé vált. Vannak, akiknek elképzelhetetlenek a mindennapok nélküle, mások egy baráti összejövetel nélkülözhetetlen eleme.
Egy biztos: akik rászoktak a kávézás rituáléjára, nehezen tudnak lemondani róla. Utánozhatatlan illatának és látványának kevesen állnak ellen. Pedig egy eszpresszó mindössze 25-35 milliliter, gyakran tetején az elmaradhatatlan bársonyos habbal.
Hazánk kb. a 17. századtól hódol a kávészertartás hagyományának, és máig az egyik legkedveltebb élénkítő ital és élvezeti cikk a világon. Mindig találunk helyet a napirendünkben egy kávészünetre, és egyre több jótékony hatására derül fény. Mértékkel fogyasztva egészséges, frissítő italnak számít. Napi 3-4 csészénél többet azonban nem ajánlanak a szakemberek.
Miért is jó kávézni?
A benne található koffeinnek köszönhetően feldobja a hangulatot, felpörget, segít koncentrálni, antioxidáns hatása révén védelmet nyújt számos betegség kialakulása ellen.
Felhasználási lehetősége a fantáziára van bízva: presszó-, tejes-, jeges kávé, kapuccsínó, alkohollal, sziruppal, fagylalttal, fűszerrel, mézzel, cukorhelyettesítőkkel ízesített…
A túlzott koffeinfogyasztással azonban vigyázni kell, ellenkező hatást válthat ki hosszú távon.
A koffein köztudottan stimulálja a központi idegrendszert, megemeli a vérnyomást és a pulzust is. Több forrásból is hozzájuthatunk. Tartalmazzák egyes szénsavas üdítők, teák és csokoládék, valamint tabletta formában is bevihető a szervezetbe.
Egyet azonban kevesen tudnak, azt, hogy elegánsabb kávézókban miért adnak egy pohárka vizet a kávé mellé. Nos, nem azért, hogy a fogyasztónak ne legyen kávészagú a szája, ha elhagyta a kávézót. Hanem, mert a víz segít a szervezetnek hamarabb feldolgoznia a kávét, vagyis az élénkítő hatása szinte azonnal érvényesül. Érdemes lenne megkérdezni a vizet kínáló kávézók kiszolgálóit: miért adnak kísérőt a kávé mellé?
Új hozzászólás