A téli, vitaminínséges időben minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megbecsülni. A zöldségek tele vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal. Az ünnepek után történő fokozott zöldség-, gyümölcsfogyasztás fogyókúraként is remekül teljesít. Nem muszáj a patikákba rohanni, hogy a méregdrága vitaminokat beszerezzük, azok a zöldségekben gazdagon, természetes állapotukban megtalálhatók. A téli borongós, depressziós időben rendszeres fogyasztásuk elűzi a rosszkedvet, de a náthát is. Papírzsebkendőt is csak azért érdemes magunknál tartani, hátha valakit ki kell vele segíteni.
A majonézes zöldségsaláta akár mindent bele salátaként is említhető, ugyanis a készítmény minden fajta zölddel kutyulva, remek vitaminbomba.
Hozzávalók négy személyre:
4 vastag sárgarépa
2 fehérrépa (petrezselyem)
Kevés petrezselyemlevél
1 nagyobb karalábé
1 zeller
2 fej hagyma
2 nagyobb főtt krumpli
1 marék kelbimbó
1 szál virsli
Néhány szelet paprikás szalámi
1 nagy pohár tejföl
1 kis pohár kefir
Kis tubusos majonéz
Kevés só
A zöldségeket megpucoljuk. Lereszeljük. A krumplit megfőzzük, majd hámozzuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát is megpucoljuk, apróra vágjuk. Virsli és a paprikás szalámi ugyanúgy aprózva kerül a zöldségekre. Kevés sóval meghintjük, és az addig lereszelteket, felaprózottakat összekeverjük. A tejfölt, kefirt és majonézt összedolgozzuk, ráöntjük a salátára és összevegyítjük. Díszítésképpen kelbimbót, morzsolt petrezselyemlevelet, apró kockájú paprikás szalámit szórhatunk.
Egyszer gyömbérrel is próbálkoztam. A mértéket elvétettem (éppen akkor olvastam rák elleni hatékonyságáról. Gondoltam, jobb megelőzni a bajt), ezért annyira csípett, mintha egy marék erős paprikát aprítottam volna bele. Módjával adagolva kellemessé teszi a saláta ízét.
Somogyi Ferenc
Új hozzászólás