A palócleves készítése nem igényel nagy jártasságot a konyhai fortélyokban. Mégis ahány ház, annyi szokásos elkészítési mód. Különféle húsokkal, zöldségekkel, fűszerekkel bolondítva készíthető. Én a következőképpen próbáltam, és mind elfogyott.
Hozzávalók: 0,5-1 kg sertés vagy marhahús, hagyma, 1 gerezd fokhagyma, burgonya, 1 üveges befőtt zöldbab, 2 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, pirospaprika.
Pörkölt alapot készítünk: forró olajban a hagymát üregesre pirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával. A húst hozzáadva, kevés vízzel felöntve félkész állapotáig főzzük. Felöntjük a kívánt mennyiség eléréséig szükséges vízzel. Lassú tűzön folyamatos ízlelgetés, ízesítés mellett készítjük. Forrás után hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és 2 babérlevelet. Ha a krumpli és a hús kész, beletesszük a zöldbabot, majd a habarást. A habarás 2 evőkanál liszt és 2 dl tejföl csomómentes keverékéből készül, levesből mert lével hígítva. Hozzáadagoljuk a levesünkhöz. Pár perc főzés után, ha minden alapanyag puhára főtt, tálalható.
D.B.
Új hozzászólás