Minden OK?

A helyzet nem túl színes

Ha péntek, akkor nagy bevásárlás. Ekkor szerzem be a heti szükségletet. Indulás előtt még bevállaltam egy közszolgálati hírblokk meghallgatását.

A szokásosak mellett (javult, emelkedett, Soros, Brüsszel) megütötte fülemet egy felhívás: ökonemikus szervezet rászorulóknak tanszereket gyűjt. Utána a szpíker a nyári ingyenes nyári étkeztetés adatait sorolta.

Információigényem elégültén indultam a város egyik hipermarketjébe. Az Árpád téren zöldre várás, türelempróbáló időtöltés. Ott mindig kéreget egy koldus. Most sem történt másképp.

A Bem téren továbbhajtásra várva újfent kórencsáló bicegett a kocsisor mellett. Ő eddig nem tűnt fel, pedig naponta autózom arra.

Az áruház parkolójában még ki sem szálltam járgányomból, amikor szakadt külsejű pár (a férfi tolókocsiban) már forintokért esedezett.

A bevásárlóközpont előterében segélyszervezet aktivistái állták utamat. Szórólapot nyomtak a kezembe, közben kérve: vegyek iskolaszereket és ajánljam fel a rászorulóknak.

Vásárlás közben csörrent a telefonom. Leukémiás gyerekeket segélyező alapítvány kapacitált adakozásra.

Újra otthon. A megvásároltak elpakolása közben újabb adag információ begyűjtésének éreztem szükségét. Megint közszolgálati rádió. Nem vagyok perverz, de más adókon még annyi hírhez sem jutok, mint ezeken az egyoldalúan tájékoztató hullámhosszokon. Nos, a bemondó örömmel újságolta, miszerint a nyugdíjasok kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak, anyagi gondjaikon enyhítendő. Nem sokkal később egy hetilapban tallózva olvastam, kies hazánk 2,6 millió nyuggere közül milliónál többen szegénységben tengetik életüket. Nem, mintha a többiek Dáriusként dőzsölnének, egy-két ezer jó állami apanázzsal bírót leszámítva.

Másnap: a Fórum előtt két koldus. A Kossuth utcán, a Belvárosi Patika falát egy nő támasztotta. Kezében kiváltatlan recepteket szorongatva kéregetett…, és így tovább.

Itthon tényleg minden OK?

                                                                                                                Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.