Magyarország jobban teljesít?

Ételosztás Debrecenben

Egy társadalmi célúnak minősített, kormánykérkedő rádiós reklám ösztönzött számolgatásra. A közölni vágyó hatalom a hirdetés szlogenjéül a „Magyarország jobban teljesít”-et választotta.

Először is: miért társadalmi célú a kormány dicsekvése? Sorolja a hang: több lett a minimálbér, a családi támogatás, ingyenes tankönyv, étkezés az iskolákban, stb., csakhogy a számokkal dobálózás elkendőzi az igazságot.

A regnáló hatalom kommunikációja rendkívül bugyuta. Állításaikat olyan adatokkal lehet cáfolni, melyeket más alkalommal kürtöltek világgá. Például a minimálbér kérdése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a bérminimum emelése 1,2 millió embert érint. Ez a 4,5 millió foglalkoztatottak egynegyede. Csak néhány politikus állítja (persze a hatalmat bitorlók köréből), hogy nettó 99 ezer forintból meg lehet élni. Akik valóban annyiból tengődnek, egészen más a véleményéük, megspékelve az állítók elmeállapotára tett, nem éppen szalonképes kijelentésekkel.

A KSH szerint hazánkban jelenleg bruttó 325 ezer forint az átlagbér. Ugye, ez a szám úgy jön össze, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséhez hozzáadják tizenkilenc közmunkásét, azaz a honi munkavállalók jelentős része az átlagfizetés alatt keres. Ez további kétmillió embert jelent. Ők sem élnek anyagi gondok nélkül.

A reklám szerint Magyarországon félmillió gyerek kap ingyenes tankönyvet és étkezést. Szüleikkel együtt másfél millióan vannak.

Az anyagi ínségben szenvedők népes táborát 135 ezer fővel gyarapítják a közfoglalkoztatottak.

Ugyancsak a statisztikai hivatal szerint idén az átlagnyugdíj 134 ezer forint lesz. A 2,5 millió nyugdíjas nagyobbik része havonta kevesebbet, vagy az átlagot alig meghaladó összeget kap kézhez. Szegényednek, mert hiába a kormánypropaganda, a nyugdíjak reálértéke csökken.

Magyarországosan hivatalosan 1,2 millió szegényt tartanak számon, akiknek a havi bevételük kevesebb, mint 90 ezer forint (szegénységi küszöb).

Az ínségben szenvedők csoportok számai között természetesen vannak átfedések, de az bátran leszögezhető, hogy a hazai lakosság nagyobbik felének megélhetési gondjai vannak. Márpedig ha így van, akkor Magyarország nem teljesít jobban, csak a hatalmon lévők szeretnék így beállítani.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.