A lotyószilva

Lotyószilva

Kertemben három lotyószilva fa áll. Mint minden évben, ágaik idén is bő terméstől roskadoznak. Megkezdtem szedésüket, feldolgozásukat. Bort készítek belőlük.

A lotyószilva a szilvák igénytelen rokona. A szegények szilvája, mert sokan nem sokra becsülik. Úton-útfélen előfordul. Jó hír azonban, hogy ingyen van, csak le kell hajolni érte.

Számtalan egyéb nevén is ismerik: cseresznye-, mirabolán-, paradicsomszilva, potyóka, de fosószilva is (ugyanis nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okoz, de folyamatos fogyasztása esetén a gyomor két-három nap alatt hozzászokik.

Állítólag még a rómaiak honosították meg Pannónia provinciájukban. Valószínűleg céllal telepítették. Azóta a teljes Kárpát-medencében elterjedt.

Rózsafélék családjába tartozó lombhullató fa, illetve inkább tövises bokor. Zöldesfehér virágú. Július elejétől augusztus közepéig terem. Termése lédús, gömbölyű, sárga vagy piros színű, édeskés-savanykás ízű. Kompótnak is alkalmas, de főleg pálinkát főznek belőle. A párlat kimondottan zamatos. A szilvát cefrésítve, vagy bornak erjesztve párolják le. Természetesen borként is ízletes.

A híres grúz szószok egyike, a tkemali is mirabolán szilvából készül.

Befőzéséről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a gyümölcs rengeteg levet ereszt, ezért főzés után savanyú lesz. Csak sok cukorral élvezhető. Ráadásul a megfőtt szilvát le kell passzírozni, csak így lehet a magról leválasztani, ezért eléggé jelentős a húsveszteség. Munkaigényessége ellenére érdemes foglalkozni berakásával, lekvár készítésével.

Befejezésül álljon itt a lotyólekvár receptje. Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű lotyószilva, 1,5 kilogrammonként 20 dekagramm cukor. A megmosott gyümölcs a fazékba kerül. Melegíteni kell. Ha levet kezd ereszteni, már kevergetése is fölösleges. Hagyjuk néhány percig forrni. Ez alatt a szilvák megszabadulnak héjuktól és magjaiktól. A „kivetkőzött” szilvákat átpasszírozzuk, majd forrón kifőzött üvegekbe kerülnek, lezárjuk. Vízfürdőben történik csíramentesítése. Forralása 60-70 percig tart.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.