Loki-villámrajt Európában

Csernyánszky Liliána meghatározó volt a mérkőzésen  Fotó: MTI (Czeglédi Zsolt)

A DVSC Schaeffler szombat este nekivágott EHF BL-szereplésének, a Savehof ellen. Az első játékrész hektikus menete után végeredményszerű állással vonultak pihenőre a felek.

A piros-fehérek a 2011-ben dicstelenül megszakadt sikerkorszak óta először léptek pályára Európa legrangosabb kupasorozatában. A holland beálló, Tamara Haggerty számára korántsem volt ismeretlen a svéd csoportellenfél, hiszen ő maga is náluk ízlelte meg a kupasorozat hangulatát.

Ami a Hódos hangulatát illeti, a teltházat megközelítő számú, lelkes nézősereg igyekezett jelentősen bezajongani a csarnokot, noha ez azért még összhatását tekintve valamelyest elmaradt az ismert okokból távolmaradó b-közép által teremtett szervezett, „pokoli” debreceni atmoszférától - ettől függetlenül persze a motiváció a lelátóról is érkezett a lányoknak. A Vasutas magabiztosan kezdte a találkozót, az átlövők és a szélsők révén gyorsan jöttek az első gólok, és hamar állandósult a 4-5 gólos hazai vezetés. Vámos Petra irányítóként remekül vezényelte csapatát a pontatlanul játszó svédekkel szemben, Haggerty pedig kiválóan mozgott a falban. Jöttek az első kapusbravúrok is Catherine Gabriel jóvoltából. Az első félidő derekán a vendégek zárkóztak, ám a vezetést egyszer sem sikerült megkaparintaniuk Blomstéknak. A szünetre újra visszaállt a korábbi különbség, a felek 18-13-as állással vonultak az öltözőbe. A pihenő előtt azonban Gabriel még kivédett egy időn túli hetest.

A fordulást követően egyértelművé vált, hogy a Debrecen tempója bőven felülmúlja a mezőny legfiatalabb keretét felvonultató skandinávokét. Gabriel bravúrvédéssel kezdett, Planéta Szimonetta pedig remekül védekezett. Mariana Costa is megszerezte jobbszélről első debreceni bl-találatát, illetve Csernyánszki Liliána is meghatározó szerepben volt jelen a pályán, ugyancsak gólszerzőként. A második felvonás felénél már héttel is vezetett a Lokomotív. A Szilágyi-csapat játékára nem lehetett panasz, egymás után születtek a gólok, a túloldalon pedig egyre megszaporodtak a technikai bakik. Nem volt kérdés, hogy a DVSC Schaeffler toronymagasan esélyesként játszott az összecsapáson, amelyen Gabrijela Bartulovic is debütált cívisvárosi mezben. Csernyánszki és Kácsor Gréta összjátékából újabb gól született negyedóra után, a Debrecen számára pedig a tízgólos vezetés is látótávolságon belülre került, pláne, miután Elinore Johansson is betalált betörésből, beállva a gólszerzők sorába. A hajrához érkezve Gabriel formába lendült és a debreceni kaput bevehetetlenné tette, válaszul kollégája Vámos Petra nyolcméteres kísérletét hárította a svéd háló előtt. A záró 5 játékperc elején több eladott labdával is „megajándékozta” ellenfelét a Loki, Szilágyi Zoltán időt kér, ám az előny még így is megnyugtató volt.

A Savehof zárkózni kezdett, ám a kilépő játékosokkal felállított nyitott védekezés megbosszulta magát, Vámos Petra könnyedén nyert utat magának a kapuig. Bár a jelentős előny elmaradt, a DVSC Schaeffler 32-29-es, megérdemelt diadallal és meggyőző rajttal kezdte idei nemzetközi kalandját.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.