Kutatók éjszakája a Debreceni Egyetemen is

Tésztahíd, erőpróba

Debrecen, 2015. szeptember 21., hétfő (MTI) - DNS-nyakláncot készíthetnek, tésztahidat építhetnek, illetve várandósmellénnyel és babaszimulátorral szülői élményben is részesülhetnek azok, akik pénteken, a Kutatók éjszakáján ellátogatnak a Debreceni Egyetem (DE) csaknem száz programot kínáló helyszíneire.

Az egyetem közleménye szerint tavaly csaknem hétezren vettek részt a programokon, a szervezők ebben az évben is hasonló létszámra számítanak.

A DE karai látványos programokkal készülnek a Kutatók éjszakájára: az olasz tanszék például Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán szabadulójátékra invitál, amelyen 3-4 fős csapatok indulhatnak nyomozásra a középkor világában.

Bárki készíthet DNS-nyakláncot vagy részt vehet gerincegérrel történő állapotfelmérésen, bepillanthat Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába, de azt is megtudhatják, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét.

Az egyetem főépületében tudományos történelmi túrára indulhatnak az érdeklődők, 3D-s portrét lehet készíteni a Kassai úti campuson, tésztahídépítéssel lehet próbálkozni a műszaki karon, „Legyél te is kis gyógyszerész” mottóval pedig kimondottan a gyerekeket várja a gyógyszerésztudományi kar a kémiai épületbe.

Hajdúböszörményben a gyermeknevelési és felnőttképzési karon minden a játékról és a meséről szól majd, Nyíregyházán, az egészségügyi karon pedig többek között lélekbelátási bemutatóval és képzéssel készülnek, illetve várandósmellénnyel és babaszimulátorokkal hozzák közelebb a fiatalokhoz a szülői élményt.

Az egyetem közleménye szerint idén először az Agora élményközpont is csatlakozik a programokhoz: az intézmény interaktív terében a város legtehetségesebb középiskolásai mutatják be standjaikon fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket. Emellett előadásokra és éjszakai távcsöves csillagnézésre is várják az érdeklődőket.

A látogatókat több mint 80, smaragdzöld színű pólóba öltözött önkéntes segíti az eligazodásban, a helyszínek között pedig kisvonat jár majd Debrecenben a Kutatók éjszakáján.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.