Kurultáj 2014

Attila plakát

Csaknem harminc nemzet, több mint 120 hagyományőrző csapata érkezett különböző bemutatókkal az augusztus 8. és 10. között megtartott, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlésre, Bugacpusztára.

A háromnapos rendezvény valós történelmi eseményeknek állít emléket és a nemzetek közti rokoni szálakat próbálja erősíteni. Az érdeklődők népzenei koncerteket, kiállításokat, tánc-, ruha-, lovas-, gyalogos-, íjász- és régészeti bemutatókat láthattak, valamint honfoglalás-kori jurtákat. Emellett kézműves bemutatók, kirakodóvásár színesítette a programsorozatot, tudományos és ismeretterjesztő előadások mellett.

A világ legnagyobb jurtáját is elkészítették az alkalomra, „Attila sátrá”-t, ahol a hun korszakot elevenítették meg. Régészeti és antropológiai kiállítás és a Hunok bejövetele című, huszonkét méter hosszú festmény helyszínéül szolgált.

A helybeliek elmondása alapján, az ott immár másodszor megrendezett eseményre naponta százezer feletti látogató érkezik, és a hajnalig tartó mulatozások hangjai visszhangzanak a máskor csendes pusztában.

Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, azóta évente változik a helyszín a két ország között.

Mit jelent a kurultáj szó? Mi a küldetése?

Majdnem minden altáji népnél ismert valamilyen változatban: törzsi gyűlést jelent. Mint minden nomád nép, így az ősi magyarok is, törzsi gyűléseket, tanácskozásokat tartottak. A Kurultáj a magyar nemzet egységét fejezi ki, ahová több helyszínről érkeznek hagyományőrzők és vendégek. A magyar összetartozás egyik legjelentősebb szimbólumává vált mára ez az ünnep. Együtt ünnepelnek, méltósággal emlékeznek őseikre, nemcsak a Kárpát-medence magyar hagyományőrzői, hanem a kazaksztáni madjar törzs és a rokon népek küldöttségei is. Megünnepli a honfoglalást és a honmegtartást, megemlékeznek azokról, akik itt éltek, itt nyugszanak. A honfoglaló magyarok kultúrája kapcsolódik a közép- és belső ázsiai régió számos nemzetének hagyományaihoz.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.