Különleges normann sisak Debrecenben

Debrecen, 2014. június 13., péntek (MTI) - Csak a múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség azt a különleges normann sisakot, amely a közelmúltban került elő Debrecenben - közölte a Déri Múzeum sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Június 21-én mutatják be a látogatóknak azt az Európában is egyedülálló, kora középkori normann sisakot, amely 1892-ben került elő a mai Ukrajna területén, a Dnyeszter folyó bal partján - tudatta Nehéz Attila.

Tájékoztatása szerint az egyetlen vasdarabból kovácsolt, aranyozott bronzlemezekkel díszített, XI. századi sisakhoz hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül Debrecenben őrzik a legdíszesebbet.

Mielőtt a múzeumok éjszakáján a nagyközönség száz év óta először megcsodálhatná, június 20-án, pénteken 15 órától zártkörű fogadás keretében mutatják be a titokzatos normann sisakot - jelezte a sajtóreferens.

Az MTI más forrásból származó információja szerint a különösen értékes műtárgyat egy jelöletlen dobozban találták meg a Déri Múzeum pincéjében.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.