Tudományos park lesz a National Instrumentsben

Debrecen, 2014. március 4., kedd (MTI) - Csaknem 4 milliárd forintból tudományos parkot épít a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén, a beruházáshoz 1,9 milliárd forint uniós támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán; a hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban 300, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni - jelentette be Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a keddi bokrétaavató ünnepségen.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország az utóbbi években sokat fejlődött a tudásalapú társadalom megteremtésében, a közoktatás, a szakoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés terén is komoly eredményeket ért el.

Czomba Sándor örömét fejezte ki, hogy az ország keleti felében fejleszt a magas hozzáadott értéket képviselő National Instruments. „A tudás hatalom” - mondta, és fontosnak nevezete, hogy a tudás alapú társadalom elmélyítése, kiszélesítése prioritást élvezzen Magyarországon.
„A tudás itt van” - jelentette ki Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere, utalva arra, hogy az NI előbb csak gyártósort telepített Debrecenbe, a tudományos park létrehozásával pedig egyfajta tudásközpontot alakít ki.

„Elismerően szólt arról, hogy az NI jelentős árbevételének 16-18 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. Ettől az aránytól a magyar gazdaság még messze van, de  - mint fogalmazott - Debrecen lehet az ország motorja, amely elsősorban a tudásalapú társadalom- és gazdaságfejlesztésre épít.

„Pajna Zoltán jelezte, hogy az NI tudományos parkja mellett még az idén elkészül a Debreceni Egyetem (DE) tudományos élményparkja is.

Az NI termékek felhasználása az oktató- és játékrobotok vezérlésétől, a különböző precíziós orvosi műszerek, vagy éppen szélturbinák tesztelésén át, a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek, köztük a CERN részecskegyorsítójának a működtetéséig terjed.
 „Ábrahám László bejelentette: a kis- és középvállalkozások támogatására nyitott laboratórium megnyitását is tervezik a debreceni gyárban.