KÉSZ-kerekasztal – Kövér: a baloldal utál mindent, ami nemzeti

Kecskemét, 2014. január 23., csütörtök (MTI) – Az Országgyűlés elnöke szerint a baloldal utál mindent, ami közösségi, ami nemzeti.

 

    Kövér László a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete által szervezett országjáró kerekasztal-beszélgetés csütörtöki kecskeméti helyszínén hangsúlyozta: „Akinek közösségei vannak, akinek van nemzete, akinek van politikája, ha el is bizonytalanodik néha döntése meghozatalában, van kire támaszkodjon, van kire nézzen”.     Álláspontja szerint a baloldal azért nem szereti ezeket az embereket, mert nem lehet őket a tévén és az interneten keresztül manipulálni. A baloldal „utálja a középosztályt”, uszítanak, amikor gazdagokról beszélnek - mondta a parlament elnöke. „Amikor gazdagokról beszélnek, akkor azokról beszélnek, akiknek munkából valamijük van, és azokat próbálják az irigység és a gyűlölet középpontjába helyezni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy soha nem azokkal szemben, akik valóban haszonélvezői voltak az elmúlt évtizedeknek. Soha nem saját fajtájukkal szemben, soha nem a multikkal szemben, soha nem a nemzetközi tőkével szemben – szögezte le Kövér László.  Ha visszajönnének, az lenne, ami 2010 előtt volt - vélekedett a politikus.         

Kövér László hangsúlyozta: már négy évvel korábban is azt mondta, hogy az elszámoltatásnak meg kell történnie, de csakis a jogállami keretek között. Kiemelte, hogy az esetek egyik részében „senki nem emlékezik semmire”, a bűncselekmények gyanúját bizonyító iratok pedig eltűntek.  A nyomozati szakaszig lezárulnak az ügyek, a „bíróságok azonban a függetlenséget” gyakran a „jogtól való függetlenségként„ értelmezik - tette hozzá Kövér László.  Nem a politikusoknak lenne dolga a bírósági ügyek elemzése, hanem a bírótársaiknak – mondta, szerinte azonban erre még nem került sor.    "Legyünk türelmesek, várjuk ki a végét, és akkor nézzük meg, hogy hova jutottunk" – fogalmazott a politikus.         

Kövér László szerint, a nemzetközi támadások mögött az van, hogy a legutóbbi választáson megbukott politikusok „a kommunista hagyományokat” követve a nemzetközi szervezeteket használták fel a hazájuk elleni támadásokhoz.  A nemzetközi baloldal pontosan ugyanolyan, mint a magyarországi.  Viharos gyorsasággal esik arra a színvonalra, ahol a magyar baloldal mindig is tanyázott – fogalmazott. Másrészt komoly küzdelem zajlik az Európai Union belül, amelynek véleménye szerint színterévé vált Magyarország. Visszautalt arra az időszakra, amikor az ország kiszabadult a Szovjetunió keretei közül, amikor „azt hittük, hogy egy szabad világba kerültünk”, de egy „arctalan, személytelen hatalom” jött, ami az üzleti világ törvényei szerint működik. Kövér László elmondta, hogy azért is támadják Magyarországot, mert „kivettünk a vállalkozásaik zsebéből több ezer milliárd forintot, amit az önök zsebéből akartak elvenni”.         

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetés szervezője és moderátora elmondta: 213. alkalommal rendezik meg a fórumot.  Emlékeztetett arra, hogy a kerekasztal-beszélgetéseket 1997-ben kezdték, és nemcsak a választási időszakban tartanak fórumokat, hanem folyamatosan. Hangsúlyozta: a jövőről az tud jól dönteni, aki jól ismeri a múltat, aki nem felejti el a tapasztalatokat, aki beépíti azokat a döntésébe.         

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet igazgatója a magyar-orosz kapcsolatokról beszélt. Kitért arra, hogy 2009-től a Fidesz-KDNP arra készült, hogy a magyar termékeknek piacot szerez, ezért racionális döntés volt a kapcsolatok normalizálása, mert a gazdasági együttműködés érdeke az országnak.   Hozzátette: gazdasági kapcsolatépítés folyik Oroszországgal. „Magyarország nem lesz Oroszország politikai szövetségese” – fűzte hozzá. Mráz Ágoston beszélt arról, hogy a „pillanatnyi állapot” szerint a nemzeti oldal szimpatizánsi tábora biztos többséget mutat, de a választást azok fogják eldönteni, akik elmennek szavazni.  Orbán Viktor népszerűségével kapcsolatban ismertette, hogy magasabb, mint a Fidesz-KDNP népszerűsége, mert a szimpatizánsok 40-44 százaléka tartja őt a legjobb választásnak a miniszterelnöki posztra. Nincs kormányváltó hangulat – mondta, hozzátéve, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy „pillanatfelvétel”.         

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a devizahitelek felvétele 3-4 millió embernek okozott szinte megoldhatatlan problémát.  A családok számára elviselhetetlen terhek kialakulásában nemcsak az árfolyammozgás játszott szerepet, hanem az is, hogy a bankok egyoldalúan megváltoztatták a szerződéseket, és kamatemeléssel megnövelték a törlesztőrészleteket – fogalmazott a politikus.  Hangsúlyozta: ha más fórumon nem sikerült a bajban maradt devizahiteleseknek eredményt elérni, akkor az Országgyűlésnek még foglalkoznia kell a problémával.        

 A Kecskeméti Református Gimnázium dísztermét zsúfolásig megtöltötték a résztvevők, akik a fórum végén írásban kérdéseket tettek fel az előadóknak. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.