Kerekesszékes táncok

Látszólag figyelünk rájuk. Látszólag...   Fotó: Képmás Magazin

Nem könnyű mankóval, ortopéd cipőben, műtött, csonkolt, darabolt lábbal métereket megtenni. Még ha csupán öt méterről is van szó. Lábnak nevezett, fájó végtagokkal. Úgy mondják: gyalog.

Kormányelhatározás, hogy a fogyatékkal élőket miként, mivel kell támogatnia az államnak. Meg is nevezték a meg-ra-gad-ha-tó lehetőségeket: adó-visszatérítés, mozgáskorlátozotti-parkolóbérlet, kötelező akadálymentesítés… más most nem jut eszembe...

Ez van fent, a miniszteriális íróasztalok szintjén. Megemelem nem létező kalapomat, elhiszem, hogy gondoltak valamilyen támogatás megvalósítására. Ott fent. És itt lent?

Mit tapasztal a mozgássérült? Itt, lent, a kerekesszék alulnézetéből, a mankó billegésének bizonytalan fellegvárából?

Nem tudom, hogy mi a helyzet Pécsett, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen, csak azt a tapasztalatot tudom elpanaszkodni, ami Debrecenben fogad nap mint nap. Nap mint nap.

Próbáltam, próbálok közlekedni mankóval, járókerettel, kerekesszékkel a város utcáin. Itt is, ott is. Belvárosban, város szélén, kórházi parkolóban, klinikai megállóban, hivataloknál, közművelődési intézményeknél... Nem voltam boldog. A járdák töredezettek, kátyúsak, hiányosak, vagy nincsenek is, jobb esetben a kétszáz éves téglák próbálják kitörni a vén emberek vagy a betegek bokáját, combtövét - ez van!

De megkaptam már azt is az embertársaimtól: nézzen a lába elé, vén hülye!

Rendben! Nézzünk a lábunk elé! És akkor jól látjuk, hogy hány helyen nem lehet közlekedni se kerekesszékkel, se járókerettel, se mankóval. De sokszor még ép lábbal sem. Se, se, se. Látjuk. Lássuk! Mert a lábunk elé nézünk. Csupa lyuk, kettétört tégla, hiányos aszfalt, gödör, lábtörő gyakorlatok, aki nem figyel, elveszett. Mindegy, hogy fiatal, vagy idős, egészséges vagy mozgássérült.

És, ha autóval szeretné megközelíteni a mozgássérült a hivatalt, a boltot, az egészségügyi szolgáltatót? Vajon hol tud megállni, leparkolni minél közelebb a célhoz?

Nézzük! Röviden: gyakorlatilag sehol. Ha csak nem köröz az intézmény körül egy óráig, amíg véletlenül fel nem szabadul egy parkoló. Lássunk konkrét példákat???

Inkább ne, mert a végtelenségig tartana sorolásuk! Cáfolhatatlan tény, hogy kevés a mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhely a belvárosban, a színháznál, a mozinál, a piac környékén, a postáknál, a külsőbb területeken működő üzleteknél, hipermarketeknél – sorolhatnám tételesen is. De minden mozgáskorlátozott tudja a nyomorult életéből, hogy hátrányt szenvednek. Ki figyel a nyomorékokra (nevezzük így, a köznyelv is így nevezi őket) például a bevásárlóközpontokban? Hogy a hatalmas térben néha le tudjanak ülni, megpihenni a mankótámaszukból. Senki nem figyel rájuk. De ha már a multik letojják a nehezen mozgókat, legalább a városvezetés figyelne rájuk!

A Piac utcán, a belvárosi részben, ahová még éppen be lehet hajtani autóval, hány mozgáskorlátozottnak elkülönített parkoló van? Legalább tízszer szerettem volna bemenni, szétnézni a Stühmer édességboltba vagy máshová, de egyszer sem sikerült. Mert semmilyen parkolót nem leltem. A Széchenyi utcai parkoló meg olyan messze van, mint a lakásom a városközponttól. Én viszont nem tudok, csak tíz métereket bicegni. Vagyis: ki vagyok taszítva a belvárosból.

Próbáltam egyszer, a Piac utcára szerettem volna menni, a volt Centrum áruház mögött álltam meg az autómmal. Bicegtem az alumínium támaszomra hagyatkozva, de az összevissza billegő betonkövek hamar elvették a kedvem. Szerettem volna valahová leülni, de még csak egy betonszegély sem volt sehol. Fordultam hát egy szusszanásnyi idő után, és visszavánszorogtam az autómhoz. Ez bizony így volt.

Akkor távolról hallgattam a Nagytemplom harangját, messziről ábrándoztam, hogy a Főtéren megpihenek egy padon, amit elérhetek tíz-húsz méter mankótámasztotta kínlódással.

Hát, nem tudom. Ha a debreceni önkormányzat képviselői mankót fognának. Csak úgy játékból! És kipróbálnák, hogy milyen könnyű a közlekedés így!? És aztán üljenek autóba, próbáljanak megállni a város különböző területein, parkolni, de csak ott, ahol van mozgáskorlátozottaknak kijelölt megállóhely. Majd ezután meglátjuk, mit gondolnak arról, milyen jó a dolga annak, akinek nincs jó keze, lába. Vagy nincs is keze, lába.

Csak szája. Csak szája. De az meg lefelé görbül.

Ha egyáltalán van ahhoz kedve.

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.