Kárpátaljai érdekességek

A Fekete és a Szőke Tisza összefolyása

Nemrég két barátommal Kárpátalján jártam. A Tisza forrásaihoz szerettünk volna minél közelebb kerülni. Nem véletlenül írok forrásokat, hiszen két ág egyesülésével indul hazánk irányába.

A Fekete és a Szőke Tisza Rahó felett találkozik, ezért természetes, hogy úti célunk az a kisváros lehetett.

Sajnos, a Szőke Tisza forrásáig több ok miatt nem sikerült eljutni. Rahótól körülbelül negyven kilométert kellett volna gyalogolni. Oda-vissza egy nap teljesíthetetlen próbálkozás. Helyi fuvaros vállalta szállításunkat, ám csak a Szőke és Hoverláni Tisza torkolatáig tette. Innen még húsz kilométer megtétele várt volna ránk. A gépkocsivezető nem ment bele, hogy egész nap várjon ránk. A rostokolásért csillagászati összeget számolt volna fel. Így maradt egy három kilométeres séta a Hoverláni mentén.

Másnap a Fekete-Tisza mentén autóztunk felfelé. Rahótól hatvan kilométerre van az eredése. Tiszaborkút után annyira kátyússá vált az út, hogy istenkísértés lett volna továbbzötykölődni.

Amúgy Tiszaborkút a magyar történelem egy szomorú fejezetének helyszíne. 1941. június 26-án, nem sokkal déli tizenkettő után, a Körösmezőről Pestre tartó sebesvonatot a település közelében három I16-os (Rata) vadászgép támadta meg. A hét kocsiból álló szerelvényt három ráfordulással géppuskázták. Egy utas meghalt, de megsebesült a debreceni személyzet egy tagja is. A mozdonyvezető comblövést kapott, ám maradt a helyén. Rahón bekötözték a sebét, és a vonatot a célállomásig vitte. Következő nap e támadás és a kassai bombázás miatt üzent hadat Magyarország a Szovjetuniónak.

Rahón feltűnt a sok idegen rendszámú kocsi. A cseh, litván és lengyel autók nagy száma kíváncsivá tett. A helyiek szerint az ok egyszerű: helyben és a környéken nincs munkalehetőség. Aki teheti a környező országokban vállal munkát. Azért ott, mert többnyire szláv nyelvű államok, így a kárpátaljai munkavállalók megértetik magukat.

A városban csak a nagyon fiatalok, többnyire lányok dolgoznak. A vállalkozóknak kedvez a helyzet, mert a lányokat nevetséges munkabérért alkalmazhatják, ami növeli a hasznukat. Gyerekek sokasága árult az utcán. Nyáron, de a munkanélküliség miatt szinte egész évben rákényszerülnek a helyiek a hegyekből, erdőkből élni. Ott jártunkkor éppen áfonyadömping volt. A szülők kora hajnalban felmennek a hegyekbe, majd az áfonyával a gyerekeket ültetik ki az út- vagy járdaszélre. Gyakran a gyerekek a családok eltartói. 

A külföldön dolgozók hazahozzák pénzüket és a városban három-hatszobás házakat építenek. Ugyanezt tették a cigányok is, akik azonban (míg lehetett, el nem durvult az ukrán-orosz viszály) Moszkvában kéregettek. Mesés jövedelmekre tettek szert, s építettek belőle formás lakhelyeket.

A főtér két szélén áll a katolikus és a praloszláv templom. Az utóbbit csak a Szovjetuniótól való elszakadás után emelték. Isten ukrán házában és előtte két érdekességre figyeltem fel. Vallásuk jelképe a hármas kereszt, melynek alsó szára ferde. Több keresztre is halálfejet pingáltak. Kérdeztük az okát a helyiektől, de csak a sokadik tudott magyarázatot adni: szerinte Krisztus a halálával is harcolt a halál ellen.

A másik egyházi pillanat, amikor egy szombati esketés után a fiatal pópa cseh rendszámú kocsijába szállt be.

A város vendéglátásból is próbál megélni. A tizenhétezres hely három szállodája és további kilenc panziója várja a vendégeket. A vendéglátás eléggé hullámzó teljesítményű. A hotel, amelyben megszálltunk, az interneten ingyen reggelivel csábított. A recepciós józanított, szó sincs fizetés nélküli kajáról. Megkóstoltuk a kárpátaljai levesspecialitást, a borscsot. Ugyanazon a helyen nem lehetett ugyanazt a minőséget enni. Egyik nap jobban sikerült, másnap kevésbé. Ami azonban egyértelműen ízlett, az a vargányával és tinórúval készült gombaleves.

A Tisza szomorú látványt mutatott. Nincs benne hal. A városiak szerint a favágás az oka. Az egyre szennyezettebb levegő apró szemcséi beivódnak vagy a kéregre rakódnak. A fakitermelés gépesítése is káros anyagokkal terheli a vizeket, így kipusztultak a halak.

Mindezek ellenére szép a környék, feltétlenül felkeresendő.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.