Ingyen a Déribe! – HÉT VÉGI AJÁNLÓ

Bem apó egyik képe

Az ünnepi hétvégén is érdemes lesz néhány percet szánnunk kulturális élményekre. A Déri Múzeumban – öröm leírni, hogy a kiállításokban ínséges évek után – két kisebb tárlatot ajánlhatunk a magyar történelmet és az értéket és szépséget szerető honpolgárainknak.

Aktuális az egyik tárlat, hiszen Nemzeti Ünnepünkhöz, március 15-hez kapcsolódóan mutat be válogatást a múzeum anyagából. A múzeum volt állandó kiállításáról még meglévő emlékképeink közt kutatva, a kis kamaratárlaton több olyan műtárgyat is felfedezhetünk, melyek eddig nem kerültek a nagyközönség elé. A 2009-es rendkívül impozáns 48-as időszaki kiállításban sem találkoztunk velük. Szerencse, hogy ilyen gazdag anyagból válogathatnak a Déri muzeológusai. A kiállítótérbe lépve Mészáros Lázár és Bem József tábornok arcképe fogadja a látogatókat. A két festmény között a tárlat talán legszebb műtárgya, Barabás: Ismeretlen honvédtisztről készült gyönyörű portréja függ. Mellettük egy oktalanul bezárt állandó kiállítás mementójaként Medgyessy meggyőző erejű Kossuth szobra áll. Egy fekvő vitrinben a szabadságharc kultusztárgyai kaptak helyet, de fegyverek között is tallózhatunk. Könyves Tóth Mihály két portréja mellett a börtönben készült használati tárgyai is megtekinthetők. A szabadságharc sorsát megrendítő erővel mutatja be egy bekeretezett kis kép: szabadságharcos zászlótöredékekből és kokárdából állították össze és őrizték meg számunkra, nem csekély veszélyt is vállalva ezzel. Köszönjük meg ezt úgy is, hogy az ünnepi eseményeken túl betérünk a múzeum méltóságteljes falai közé, és fejet hajtunk forradalmunk emléke előtt.

A múzeum másik kiállítása nem saját rendezés, hiszen az Ötvös-zománc szimpózium elmúlt 15 évének terméseiből válogatott csodás ékszereknek „csak” helyet adnak, de ezt már hosszú évek óta. Hölgyeink figyelmét szeretnénk felhívni erre a szépséges kollekcióra, a nemes anyagokból készült igazi remekművek megérik a hűs teremben töltött időt. Gyönyörű láncok, gyűrűk, nyakékek, asztali díszek mellett könyvkötéseket ékítő zománcmunkákkal is megismerkedhetünk az elmúlt tizenöt év termései között.

A mai gazdasági helyzetben arra is fel kell hívni a figyelmet, örömmel, hogy március 15-én a múzeum tárlatait, közte az akkorra már megnyílt Déri György ezredes néprajzi anyagát (erről majd a jövő héten bővebben) bemutató kiállítást is ingyen lehet meglátogatni!

Nosza, irány a Déri!

Kultúr Á.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.