Devizahitelesek felelőssége

Csütörtökön Debrecenben tüntettek devizahitelesek. Szerintük a debreceni bíróságok a bankoknak adnak igazat, a pénzügyi felügyeletet ellátó szervezetek engedték, hogy a bankok uzsorakamatot hajtsanak be.

Most sokaknak nem tetszőt írok. A bíróságok függetlenek. A hatályos törvények, rendeletek, szabályok szerint ítélnek. Gyakran nem egyezik az elvártakkal. Amilyenek a törvények, olyan az ítélkezés.

Anno, az állam tette lehetővé devizahitelek folyósítását. A kamatok alacsonyabbak voltak az akkor létező forinthiteleknél. Csábító konstrukciónak bizonyult…, de előrelátóbbak már akkor az árfolyamkockázatra figyelmeztettek. A valamennyire pénzügyekben jártas állampolgár tudhatta, a forint-deviza árfolyam kedvezően, és fordítva is alakulhat. Arra sem a bankok, sem az adósok nem készültek fel, hogy a gazdasági válság ennyire megdrágítja a devizahiteleket. A bankoknak nem érdeke a magas kintlévőség, a nem- vagy rendszertelenül fizetők számának további duzzasztása, márpedig az árfolyamok ugrásszerű növekedése, majd sokkal magasabb szinten stagnálása, bőven gyarapította ezek táborát.

Eljutottunk a felelősség kérdéséig. Ki a felelős a kialakult helyzetért? Egyértelműen a gazdasági válság… , de  felelősek az állampolgárok is. Amikor felvették a hitelt, annak feltételeit elfogadták. A kockázat tudatában írták alá a szerződést, tehát – tetszik, nem tetszik – adós fizess! A törlesztés helyett azonban a bankokat kezdték okolni (néha jogosan), rájuk hárították fizetőképtelenségük minden dühét, haragját. Ezt a viselkedést a pszichológia hárításnak definiálja, azaz saját felelősség másra hárításáról van szó. Az uralgó politikai tömörülés ezen elégedetlenséget „karolta fel”, s kezdte hirdetni a bankok felelősségét. Nem a devizahitelesek érdekében kampányolnak. Ugyan tettek gesztusokat a devizahitelesek gondjainak enyhítésére (végtörlesztés, árfolyamgát), de többet nem tehetnek, ellenben az elégedetlenséget és annak felszámolására tett kísérletek sikerét felhasználják saját pozícióik erősítésére. A bankokkal együtt, részben vagy egészben nem vállalhatják át az adósságot. A magyar gazdaság belerokkanna – a devizahitelesek még rosszabb helyzetbe kerülnének.

Csak halkan jegyzem meg: felelős az állam is. Ha bevezette volna az eurót, ez a probléma nem létezne.

                                                                                        Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.