Az ízléstelenségbe süllyedő hajó

Kinek érték?

Több millió forintos plasztika, büszkén bevallott nulla munka: egy műsor, amely gyakorlatilag semmiről nem szól - kellett ez a magyar tévénézőnek mint egy falat kenyér.

Az elmúlt esztendők talán legízléstelenebb bulvárshow-ja kerül képernyőre hazánkban. No, de mit ér a Kőgazdag fiatalok egyéb tehetségkutató (akár idézőjelben is érthető), gasztronómiai, reality- és sorozatműsorok fényében? A közvéleményt mind a globálisan legnagyobb kommunikációs téren, a közösségi hálón természetesen valamennyi ilyesfajta műsor megosztja. Ettől függetlenül egyes típusai ezeknek kifejezetten élvezhetők is, noha a megrendezettség gyakran szembetűnő. Ott van például A Konyhafőnök vagy a Séfek séfe. A legnagyobb aggály ezekkel kapcsolatban az volt, hogy miként kezelik a maradékokat, illetve a kidobott alapanyagokat. Ezekre a kérdésekre egyértelmű válasz érkezett a versenyt dirigáló nemzetközileg is elismert séfektől, illetve a gasztrovlogger sztártól, Fördős Zétől: a maradékot vagy elfogyasztja a stáb vagy pedig újra felhasználják azokat, valamelyest átalakított formában. Ezen túl a szakemberek tanácsaiból még bőven tanulhatunk is, hogyan kezeljünk a konyhában egy-egy alapanyagot, még akkor is, ha az ilyen jellegű információk csak ritkán, de mégis előfordulnak a többnyire egyértelműen beépített verbális konfliktusok közé.

A tehetségkutatóknak ugyanez már csak csekély számáról mondható el, azonban azt hiszem, most nem is a - tisztelet a kivételnek - Sztárban Sztár Leszek-ről vagy a The Voice-ról, akár az X-Faktorról és ezek műbalhéi közt elvesző tehetségekről kell beszélni, még annyira sem a megérdemelten legnézettebb, azóta akár lekerült sorozatokról (igen hosszú értekezést érnének meg ezek is), sokkal inkább arról, hogy a TV2 még műsort is változtatott a rongyrázás, az ízléstelen, morális és intellektuális értékeket minden formában nélkülöző, új show érdekében. A főszereplők fiatalok, kőgazdagok, és az alighanem mindenki által ismert és egyre nehezebben elfogadott gazdasági helyzet közepette a pofánkba verik: ők ugyan egy percet sem (voltak) hajlandók dolgozni sosem, hiszen a szülői büdzsét előszeretettel költik, saját pénzükből pedig milliós testplasztikákat, háziállatokat, mindennapos luxust és elképzelhetetlen kiadásokat finanszíroznak. Olyan, önazonosságot minden tekintetben nélkülöző ifjakról van szó, akik számára minden a pénz, és még saját céljaikat is meghazudtolják, csak, hogy újabb milliókat szórhassanak el a kamerák előtt. Ismerős jelenség, de most hagyjuk a politikát, noha a műsor egyik szereplő férfiúja nem áll messze tőle kétes múltú felmenője miatt. Ez a Kőgazdag fiatalok.

A valóságshow másik arca az a PSG Ogli lesz, aki balhés YouTube-videói közepette olyan felettébb hasznos és minden igényt kielégítő, szükségszerű tevékenységekből él, minthogy üdítős pohárból vedeli a vodkát, pénzkötegekben fürdik vagy épp egyéb bulvárcelebekkel balhézik. Lehet ez a hang, vélemény egyfajta féltékenység, irigység? Aligha. Inkább soha ne legyek hozzájuk hasonló, minthogy egy ízléstelenségbe süllyedő hajón legyek teljesítmény nélkül bulvárbúvár.

És egy költői felvetés a végére. Lehet savazni többi közt például Majkát ezerrel. Az ő múltját tekintve még mindig ott a teljesítmény, pláne, hogy büszkén vállalja, honnan indult. Igen, megvédem. De még mindig várom az olyan zenei, kulturális műsorokat, amelyek, bár ugyanúgy bulvárshowk maradnak, de a szakmaiságot nem ássák alá. Nem ássák alá, mert teszem azt, olyan, magukat nem pofátlanul előtérbe toló könnyűzenei szereplők húzzák fel, mint Krúbi, Lil Frakk (miután saját kulturális podcastje, a Sávlekötő is sikeres), Beton.Hofi, Berkes Olivér, Mehringer, Schoblocher Barbara, Lábas Viki - csak, hogy egy párat kiemeljek a jelenkor intellektuális előadói közül. És akkor még a velünk élő legendákat nem is említettem.

De mégis nehéz megállni, hogy ne emlékezzek vissza Presser Gáborra mint zsűritagra a Megasztárból, vagy a Korda-féle Csináljuk a fesztivált című múltidéző, kultikus műsorra. Ha már Presser, a kereskedelmi média showműsorainak szakmaisága ezek után mára már csak “Elfelejtett szó…”.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.