Ifjú debreceni joghallgatók sikere

Az eredmény a jogászképzés minőségét is dicséri

Immár negyedik alkalommal rendezte meg az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt. A 2022-es megmérettetés őszi döntőjében a Debreceni Egyetem csapata 3. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mögött.

Az ABSZI(M) rövidítésű verseny célja, hogy a jogászhallgatók ne csupán órai keretek közt, illetve szakmai gyakorlaton ismerkedjenek meg a különböző jogi hivatásirányok feladataival, hanem élesben is átéljék, milyen egy-egy perszituációban, bírósági tárgyaláson, határozathirdetésen részt venni. A verseny győztesei pénzjutalomban részesülnek, ezen túl pedig erős referenciát jelent, hogy ifjú jogászokként ilyen nívós eseményen értek el kiemelkedő eredményt. A 2022-es év egy kicsit más volt, mint az előző években, hiszen a rendezésben közösen vettek részt azok a városok, amelyek egyeteme rendelkezik jogi karral, így Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged és Pécs is beállt Budapest mellé a szervezők sorába. Az ABSZI(M) őszi, november 3-i fővárosi fináléjára a résztvevő nyolc csapatnak egy médiajogi panaszon alapuló jogesetet kellett megoldania, illetve egy, az Alkotmánybíróság ülését szimuláló eseményen kellett részt venni, amelynek alapja az egyes csapatok esetében az általuk elkészített határozattervezet volt.

A döntő mezőnyében ezúttal is volt cívisvárosi csapat. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatókból álló Constitutiones76 nevű csapatban az ötödéves Kovács Lili, Denich Rudolf, Révész Béla, illetve egyedüli negyedévesként Gólya Richárd képviselte Debrecent, és az igazán fényes harmadik helyen végeztek a DE jogászai.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.