Hidegben gyakoribb az infarktusveszély

Jellegzetes tünetek

A csökkenő hőmérséklet különösen veszélyes lehet a szívproblémákkal küzdő emberekre, ugyanis a beteg szívnek nagyfokú megterhelést jelent a hideghez alkalmazkodni.

Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa szerint ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az ereink, ennek következtében csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa.

Ha valakinek beteg a szíve, ez már megterhelő lehet számára. – írja a HVG. A következmény: a görcskészség növekedése miatti szorító mellkasi fájdalom, trombózishajlam fokozódása, hirtelen szívhalál és a szívizomelhalással járó súlyos, életveszélyes állapot, a szívinfarktus kialakulása.

Így azt tanácsolják, hogy akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben, ne végezzen megterhelő fizikai aktivitást. Azonnal hívja a mentőket, aki a szívroham legjellemzőbb tüneteit tapasztalja: mellkasi fájdalom, szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjedhet a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet. Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr a szívroham másik általános jele, ezen kívül légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek fordulhatnak elő.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.