Hányat rúgnak még a pedagógusokba?

Olybá tűnik, a nép ellenégévé kívánják tenni a pedagógusokat. Nincs olyan nap, amikor ne történne valami olyasmi, aminek kárvallottai az oktatásra esküdtek.

Véletlenül találkoztam azzal a férfival, akinek pszichológus lányát a Debreceni Tankerület megalázó módon kívánta elbocsátani. Az apa ökölbe szorított tenyérrel mesélte a történteket. Elmondta, ha munkaügyi pert kezdeményez a tankerület, akár a házát is feláldozza, csakhogy az igazság győzzön.

Az elmúlt napokban több hír, esemény is érintette a pedagógusokat. Szombaton este a közszolgálati csatorna híradója arról számolt be, hogy a gyerekek és pedagógusok számára megkezdődött a vakáció. Gondolom, felhördült a plebs. Hiába szorítják a pedagógusok nyakán a hurkot, mégis kapnak két és fél hónap szabadságot. Az igazság más. A kormány égi csatornája megint csúsztatott. A pedagógusok még három hétig járnak iskolába, majd csak július második hetétől engedik végre pihenni őket. Addig minden hétköznap hat órában lézengenek intézményükben, mert a fenntartók értelmes feladatokkal képtelenek kitölteni a rájuk mért plusz időt. Nem is olyan régen egy hét elégnek bizonyult a tanév lezárására, a következő tanév előkészítésére. Eme feladatok elvégzésére most sincs szükség többre. A bejáró időre továbbképzéseket, tapasztalatcseréket, azaz szakmai jellegű programokat nem terveztek. Talán azért tartják együtt a pedagógusokat, hogy ők takarítsák ki az iskolát, végezzék el az egészségügyi festést, gereblyézzék össze az udvaron elszáradt füvet?

Június 14-én megválasztották a Nemzeti Pedagógus Kar vezetését. Egy „kamarának” alulról kellene építkezni, ebben az esetben a KLIK-et jelölték ki koordinátorrá. A pedagógusok az interneten követhették a karalakítás stációit, de nem pótolja a nyilvánosságot, a beleszólás és a véleménynyilvánítás lehetőségét, mert azért az egész eléggé a „fű alatt” zajlott. A kényszerű kötelező sohasem szül jót. A kormányhű sajtó szerint a kar megalakítása a pedagógus érdekvédelem erősítését és a szakmai munka színvonalának emelését szolgálja. Nem beszélhetünk érdekvédelemről, amikor a kormány által létrehozott szervezetről, párthű vezetésről van szó. Egy állítólag független szervezet alakulásán mit keres, sőt beszédet mond, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője?

A Munka Törvénykönyve rendelkezett a munkavállaló szabadságáról. Lehetővé teszi, hogy a dolgozó szabadságának hét napjával maga rendelkezzen. A KLIK törvénytelenül járt el, amikor ezt a pedagógusok számára nem tette lehetővé. A tanév végén a KLIK beismerte a törvény helytelen értelmezésének tényét. Csak ennyit. Nem volt bocsánatkérés. Nincs felelősségrevonás. Törvénysértés azonban igen.

Az Országgyűlés június 10-én fogadta el az ún. reklámadó törvényt. A törvény szükségességét indokolva elhangzott, hogy a befolyó adóból az iskolákat támogatják. Ezzel a „húzással” sikerült a médiát is az oktatás ellen fordítani.

A kormány pedagógusellenes törekvéseit jól tükrözi vissza a Haszon c. újság 2014/6. számában közölt szakmák illeszkedési és jövedelmi koordinátája. Pedagógusok csak negatív koordináta negyedben találhatók, diplomásokhoz méltatlan alacsony fizetésekkel. Kivételek csak a gyógypedagógusok, akiknek elismertsége, a magyar munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségei, elismertségük pozitív, ám fizetésük arcpirítóan kevés. Nincs annyi gyógypedagógus az országban, amennyit alkalmazni ne tudnának. Jelenleg is a KÖZIGÁLLÁS (a közszféra állásportálja) százhetvenhárom állásra keres fogyatékosokkal foglalkozó tanárokat.

A zaklatott tanév után a tanárok július elején végre pihenőre vonulhatnak. Valószínűleg nem lesz nyugodt nyaruk. Meg kell emészteni az év eseményeit. Sokan fogják feltenni (vagy már fel is tették) a kérdést: hogyan tovább? A válaszok minden bizonnyal megszületnek. Ami biztos, sokakat a szakmaszeretet fog továbbra is pályán tartani, de többen lesznek, akik megelégelve a megalázó, embertelen állapotokat, veszik a kalapjukat. A tanév elejére minden kiderül.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.