Végre beköszöntött a tél! Hideg, sötét esték, a forralt bor szezonjának is mondható, ami nem csak szabadtéri játékok alkalmával szolgálhat melegítő gyógyírként. Nem beszélve a bor egészségmegőrző hatásáról, amiből napi 1-2 dl fogyasztása ajánlott is. A népi hagyományok szerint mézzel, erős fűszerekkel kombinálva nátha ellen kiváló orvosság.
Készíthető száraz fehér és vörös borból.
A klasszikus forralt bor alapanyagai: 1 liter száraz bor, 8 dkg cukor, kb. 5 szegfűszeg, két szegfűbors, 1 rúd fahéj, fél citrom.
A bort csak forráspontig kell hevíteni, különben elillan alkoholtartalma. Közepes lángon melegítjük a cukorral és fűszerekkel, azután mehet bele a karikára vágott citrom. Érdemes pár percig fedővel letakarva a tűzhelyen hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
Változatosságként a hagyományos receptura is megbolondítható szőlőlével, rummal, mézzel, narancsdarabkákkal.
S.F.
Új hozzászólás