A Fidesszel leginkább a Fidesz ért egyet

Polgármester-jelöltek csatája villanyoszlopon

A leköszönő polgármester, Kósa Lajos helyére heten pályáznak az október 12-i önkormányzati választásokon. A polgármester-jelöltek számára a Hajdú-bihari Napló lehetőséget adott programjaik ismertetésére. Az esélyegyenlőség jegyében minden jelöltnek ugyanarra a hét kérdésre kellett válaszolni. A Napló két teljes oldalon hozta a válaszokat.

A kérdések megválasztása, megfogalmazása hiányérzetet keltett. A hétből kettő is a debreceni közösségi közlekedéssel, annak lebonyolítójával foglalkozott. A harmadik ugyan nem konkrétan a közlekedéssel kapcsolatos elképzeléseket firtatta, ám minden jelölt fontosnak tartotta az Intermodális Központtal kapcsolatos véleményének megfogalmazását.

Az olvasó hiányolhatta az egészségüggyel, az oktatással, a sporttal, a művelődéssel kapcsolatos érdeklődést, bár néhány jelölt érintőlegesen ezek egyikéről-másikáról értekezett.

A hétből hat jelölt egyet értett abban, hogy a városban változásokra van szükség. Ha hatan állítják, az nem lehet a véletlen műve. Sorolták az elhibázott beruházásokat, hibás szervezéseket, és sorolták azokat az égető gondokat is, amelyeket a források nagy építkezésekre herdálása miatt, nem tudtak (vagy nem is akartak) megvalósítani. A megalomániás építmények kevés hasznot hoznak Debrecennek, a város polgárai alig profitálnak belőle. Egyedül a Fidesz-KDNP jelöltje véli úgy, hogy a város jó úton halad, épül, szépül.

A munkahelyteremtést minden polgármesterjelölt fontos megvalósítandó programként említette. A városban égető szükség van munkahelyekre. A rendszerváltás óta számtalan nagy múltú (főleg élelmiszeripari) üzemet számoltak fel, zártak be. Debrecen az ország éléskamrájának, az Alföldnek legnépesebb városa. Mindenképpen szükséges az agrárium termékeinek helyben történő feldolgozása, ennek érdekében az élelmiszeripar újraélesztésére, a meglévők fejlesztése. Több jelölt szorgalmazta a Déli Ipari Park megteremtését, újabb cégek debreceni letelepedésének elősegítését (zöldberuházással, adókedvezményekkel, stb.).

A jelöltek ugyancsak egységesen a helyi közösségi közlekedés átszervezése mellett érvelnek. A jelenlegi állapot szakszerűtlenül szervezett, veszteséges, nem utasbarát. Az intermodális központra szükség van. A központba szükséges lenne a repülőtér bevonása is. A tervezett központ nem lesz messze a légikikötőtől, úgyhogy a tervezőknek érdemes lenne újragondolni egy komplex (vasúti, közúti, légi és helyi közösségi) közlekedési csomópont lehetőség megvalósítását.

Hat jelölt (megint a fideszesnek más a véleménye) egyöntetű véleménye, hogy a közösségi közlekedés bérletrendszere rugalmatlan, tarthatatlan. Szükséges a differenciálás, a bérletkínálat gazdagítása (villamos, troli, busz, egy-, kétvonalas, stb.). Többen javasolják a fővárosihoz hasonló, az agglomerációs közlekedésben is használható kombinált bérlet (vasút, helyi és távolsági buszjáratok) bevezetését, illetve az egy órás jegyet, amilyent például Brüsszelben is használnak 1 eurós áron.

A városba bevezető utak tehermentesítése igényli az elővárosi vasúthálózat kialakítását (környező településekről rendszeresen indított vonatszerelvények, villamosvonalak Hajdúböszörmény, Hajdúsámson felé történő meghosszabbítását, kiépítését).

A Csokonai Színház ténykedését megfelelőnek tartják. A befejezetlen Latinovits Színház ügyében megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a befejezését sürgetik (Fidesz, Civil Fórum Debrecen Egyesület). Öt jelölt kevésbé tartja fontosnak a pénzkidobást. Talán leginkább a DISZ jelöltje, Dobrossy István véleménye lehet a megoldás, miszerint a Csokonai Színház vezetése a színészek számának jelentős bővítése nélkül meg tudja tölteni a Latinovits Színházat, akkor érdemes rá áldozni. Ha nem, akkor a befejezetlen torzónak más funkciót kell kitalálni (ezt többen is javasolták).

Hat jelölt (a Fidesz megint kivétel) a fizetős kórházi parkolók működtetését az egyik legembertelenebb lépésnek tartja. Meg kell szüntetni. A város által, a DKV-n keresztül üzemeltetett parkolók ingyenessé tétele csak akarat kérdése.

A hetedik kérdés a hajléktalanokkal kapcsolatos. A Fidesz jelöltje ezt is megfelelőnek tartja, miközben hat ellenlábasának gyökeresen más a véleménye. A megfelelő hajléktalan-ellátás megszervezése, működtetése az első lépcsőfoka a fedél nélküliek társadalomba és a munka világába történő visszavezetésének. Második lépcsőként értelmes elfoglaltságot és fizetést kellene biztosítani. Megélhetésükhöz teremtsenek emberi körülményeket (albérlet, szociális lakások, stb.).

Összegezve: a Fidesz jelöltje jónak tartja a város működését, a fejlesztéseket többnyire EU-s források felhasználásával képzeli el. Hat ellenfelének más a véleménye. Sok mindenen változtatnának, s mindezt kevesebb pénzből is meg tudnák valósítani.

Bárki kerül is a polgármesteri székbe, nagyon nehéz dolga lesz. A város költségvetéséből a veszteséget termelő nagyberuházások, szervezetek hiányát lesz kénytelen pótolni.

A már veszteséget termelő Holdingnak fizetnie kell a felvett hitelek törlesztőrészleteit, amelyben a város segíteni nem tud, hiszen a települések hitelfelvételét jelentős mértékben megszigorították, valamint újabb kormányzati adósságkonszolidációra sincs kilátás. A következő városvezetésnek egy közmondást érdemes figyelmébe ajánlani: „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!”

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.