Ferenc pápa az új évre befogadást és szolidaritást sürgetett

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:


    Vatikánváros, 2013. december 31., kedd (MTI) - Róma városának problémáiról és ezzel egy időben a római egyházról is beszélt évzáró homíliájában Ferenc pápa kedd délután a Szent Péter-bazilikában általa vezetett vesperáson.

    Az egyházfő a bazilikában vezetett szertartás után a pápamobillal a vatikáni Szent Péter téren álló betlehemhez ment. A betlehem előtt állva imádkozott. A pápa érkezésére kisebb tömeg lepte el a teret. A hívők az egyházfő nevét skandálták, aki boldog új évet kívánt, majd szinte mindenkivel külön-külön kezet fogott, elsősorban a gyerekekkel.

    A hagyomány szerint az egyházfő az év utolsó napján hálaadó szertartást vezetett a Szent Péter-bazilikában. A hívőkkel és papokkal zsúfolásig megtelt bazilikában Ferenc pápa a lezáruló és a kezdődő esztendőről beszélt hangsúlyozva, hogy a magunk mögött hagyott év a keresztények számára "nem megszűnt valóság", hanem újabb lépés a remény felé.

    "Kérdezzük meg magunktól, hogy az utóbbi évben mennyi időt fordítottunk önmagunkra és saját érdekeinkre, és mennyit másokra" - hangoztatta az egyházfő. Homíliája jelentős részében Róma városáról beszélt. Úgy fogalmazott, Róma a világ egyik legszebb városa, de életminősége, lakosainak mindennapjai mégsem ezt tükrözik. Ferenc pápa szerint nagy ellentét érezhető a város szépsége és a társadalom peremén élők nehézségei között. Amekkora a szépség, akkora az anyagi és erkölcsi nyomor és boldogtalanság is - tette hozzá. "Minden város mozaikhoz hasonlít, melynek darabjait lakosai alkotják. Mindenki felelős saját városa életéért a rosszban és a jóban is" - hangoztatta a pápa. Hozzátette, Róma tele van turistákkal és menekültekkel, Róma tele van dolgozó emberekkel és azokkal is, akiknek nincsen munkája, vagy alulfizetik őket.

    Mindenkinek ugyanolyan joga van a befogadáshoz és az igazságos bánásmódhoz, mert mindenki az emberi méltóság hordozója. "Az új évben Róma legyen befogadóbb és szolidárisabb" - mondta Ferenc pápa, aki Róma városát Róma egyházával állította párhuzamba.

    Róma városának püspökeként Ferenc pápa kijelentette: mások problémáit nem lehet messziről, egy magasra helyezett balkonról figyelni anélkül, hogy ez megérintene bennünket, "akarjuk vagy sem, testvéreinkről van szó".
   A szertartás a Te Deum himnusz felcsendülésével zárul. Ezt követően Ferenc pápa a Szent Péter térre megy, ahol megtekinti a tér közepén álló nápolyi betlehemet.MTI 2013. december 31., kedd 19:10

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.