Eb után, vb előtt

Ez most ne szerzett túl nagy örömöt  Fotó: MKSZ és DVSC

Befejeződött a magyar kézilabdázó lányok kontinensviadalon való szereplése, azonban máris újra szurkolhatunk nemzeti csapatnak, hiszen Dzsudzsák Balázs barátságos búcsúmeccse érkezik vasárnap, akárcsak a katari világbajnokság – igaz, ez utóbbi sajnos nélkülünk. Elfogult jegyzet következik.

A Golovin Vlagyimir vezette kézilabda nemzeti válogatott a 11. helyen zárta az Európa-bajnokságot. Alapvetően a lányok teljesítménye korántsem volt kielégítő, noha az utolsó mérkőzésen tisztesen győzték le Tóvizi Petráék a házigazda szlovénokat, 29-25-re. Debreceniként természetesen óriási büszkeség volt, hogy a magot a DVSC Schaeffler hölgyei alkotják, a beállóposzton pedig Bordás Réka és Füzi-Tóvizi Petra is gyakran eredményesen vette ki részét a játékból. Bár sajnos ettől függetlenül a gyenge csapatproduktumhoz gyenge egyéni teljesítmények is társultak. Ami azt illeti, a mostanában gyakorta emlegetett Klujber Katrint érte alighanem a legtöbb vád, e ponton pedig fontos megjegyezni: a személyes szenvedés kéz a kézben jár a koncentrált csapatmunka hiányával. Keti igen sokszor került olyan szituációba, hogy passzív helyzetben kényszerült tüzelni, emiatt sem lehetett annyira eredményes, mint amire képes lett volna. Már akkor érezhető volt, hogy valami nagyon nincs rendben, amikor az M4 Sport kamerája előtt sírva nyilatkozott. Majd bizonyította, hogy igenis jóval több van benne, hiszen a már gyakorlatilag formalitást jelentő – pusztán matematikai eséllyel kecsegtető – utolsó mérkőzéseken (a svédek ellen mind a hat debreceni szerephez jutott) valóságos vezérré lépett elő az ifjú jobbátlövő. Az irányító pozíció esetében is felvethető néhány kérdés, bár Vámos Petrát aligha érheti éles kritika, miután az Eb-t igen magabiztosan végigjátszva az utolsó mérkőzésen még legjobbjának is megválasztották. Sokkal inkább az lehet dilemma, hogy Petra mellet miért nem szerepelteti Golovin-mester azt az ugyancsak szemtelenül fiatal Farkas Johannát, aki meghívót kapott, majd méltatlanul került ki a keretből, nem kapott helyet a szűk csapatban. Kiemelendő azonban a szélsőteljesítmény, leginkább Márton Gréta szerepe, aki Klujberrel méltán került az All-Star csapat jelöltjei közé. A magyar válogatott a 11. helyen zárta a hullámvasútként csalódottan megélt, de az utolsó meccs miatt emelt fővel befejezett kontinenstornát. A folytatásban, illetve az előrelépésben az akadémiai képzés, az egyre gyarapodó utánpótlásbázis lehet a kulcs, hogy a hosszú évek óta korántsem tündöklő nemzeti csapat újból felvegye azt a ritmust, amelyet megérdemel, és az effajta, hibáktól hemzsegő helyzeteket orvosolni tudják.

Tovább, a lokista vonalon, ám ezúttal focival. Vasárnap Magyarország sporttörténelme gyökeresen megváltozik. Mégpedig azért, mert a Vasutas csapatkapitánya, a rengeteg méltatlan kritikával illetett Dzsudzsák Balázs utolsó válogatottbeli mérkőzésén vonul majd ki a gyepre Görögország ellen a Puskás Arénában. Eddig összesen 108 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, most pedig, mint ismét egykori kiindulópontja, nevelőklubja, a DVSC ikonja, 109. alkalommal is ott lesz a neve a csapatnévsorban. Ezzel ő lesz a válogatott csúcstartó, amely egyelőre még Király Gábor. Vasárnaptól aztán továbbra sem maradunk egy pillanatig sem futball nélkül, hiszen elrajtol a világbajnokság. Bár különleges az időpont, hiszen a téli foci vb számunkra talán kissé kényelmetlen lehet, de katari showból aligha lesz hiány. No, persze ezúttal az egyénre bízott, hogy kinek szurkol, hiszen Magyarország sajnos ez alkalommal sem lesz ott a vb-n szereplő nemzeti alakulatok között. Aki viszont hazánkból utazik a tornára szurkolóként, nem valószínű, hogy a magyar csapat hiányától mámorosan fog a lelátón tombolni. A katari szervezők ugyanis egészen abszurd lépést téve, kitiltották a vb-ről az alkoholt, illetve a sörárusítást.

Barna Marci

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.