Debreceni kocsmák

A híres-hirhedt Don kanyar

(ahogy csak a bennfentesek ismerik)

 

A cívis törzsivók – melyek némelyikén még leltári szám is tetoválva vagyon (nem vicc), bár nem hivatalos, csak hovatartozásuk, kedvenc kocsmájukhoz kötődés sajátos kifejezője – értetlenül pislognának arra az érdeklődőre, aki pl. a 317. sz. büfét keresné.

Sör iránti olthatatlan szomját megértenék, együtt éreznének vele, ám segíteni nem tudnának, mivelhogy nem ismerik a keresett italboltot, de ha a száraz torkú kérdező a Nyakolajat szemelte volna ki szomjoltása színhelyéül, pontos útbaigazítást kapna (Diószegi utca legeleje, az ABC mellett).        

Debrecen tele van hangzatos nevű ivóhelyekkel: Las Vegasra hajazó Lesz Vígasz; Jobb, mint otthon; Harmadik félidő, a Taligásról nem is beszélve. Az maga a fogalom a Hatvani utca végén, a Segner térnél. Egyetlen városi májzsugorító sincs, aki ne ismerné e becsületsüllyesztőt. A néhai Kisállomásra érkezők kötelező megállóhelye volt ez a műintézmény.

Szóval a törzsivók bece- vagy gúnynevein ismerik kortyolgatásaik színhelyeit. Ilyen volt a Kossuth laktanyánál a Zöld Takony. A zöld egyenruhás kiskatonák taknya-nyála egybefolyt, úgy lerészegedtek. Innen, a nem éppen hízelgő elnevezés.

A Hatcsöcsű a Hódos sportcsarnokkal szemben üzemelt. Az ott kiszolgáló három nő keblei összeadva kerültek a szomjas társadalom köztudatába.

A Sírásó a Köztemető beporosodott torkú dolgozóinak nyújtott öblítési lehetőséget a Kassai út végén.

A Nájlon a Nagysándor-telepen fejtette ki áldatlan hatását. Ablakait oly gyakran törték be, hogy egy idő után már csak nejlonnal pótolták.

Nem szabad megfeledkeznünk a Don-kanyarról. A Faraktár és a Hajnal utca sarkának bisztrója egy évtizede bezárt. A szerző még látta, amint a helyiségből részeg tántorgott ki. Nem kanyarodott se jobbra, se balra, hanem egyenesen a kereszteződés közepére dülöngélt. Ha már ott volt, felülbírálta a közlekedési lámpák jelzéseit, átvette a forgalom irányítását. A részegek istene és a gyorsan érkező rendőrök mentették meg a biztos elgázolástól.

Arra kérem az olvasókat, ha ismernek még ilyen frappáns csehóneveket, osszák meg velünk, és az olvasókkal!

                                                                                   Somogyi Ferenc

Hozzászólások

A Talyigás a Hatvan utca

A Talyigás a Hatvan utca végén volt, mára Hidas, nem a Hatvani (István) utcán, mert az a Bolyaiból nyílik. Mi a helyzet a Fácánnal vagy a már elbontott Halásszal?

kiegészítés1

Na akkor mondok még: Kormos (ma Kishatárút), Lépcsős (Bartók Béla u), Kopasz=Jobb mint otthon (Erzsébet u) , Virág (Bingó szalon), Toronyház = Torony =Lord(okháza)

Kocsma

Farzseb. A Bocskai Étterem Víztorony oldali hátulján levő büfé.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.