„Céljaink nem változtak” – interjú Ábrók Zsolttal

Ábrók Zsolt

A DVSC-SCHAEFFLER kézilabdás lányai gőzerővel készülnek a december 30-i folytatásra. Előtte azonban a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetőjét, Ábrók Zsoltot kértük egy rövid összegzésre.

A vezető többek között beszélt a csapat idei teljesítményéről és a novemberi edzőváltásról is, mindemellett hangsúlyozta, a szezon elején kitűzött célok adottak, így továbbra is az az elsődleges, hogy a lányok nemzetközi kupaszereplésre feljogosító pozícióban zárják a bajnokságot.

- Célkitűzésünk ezúttal is egy stabil, nemzetközi kupaszereplést érő hely kiharcolása volt, ennek megfelelően próbáltuk kialakítani a játékosállományt is – kezdte mondandóját a DVSC ügyvezetője, Ábrók Zsolt. - Törekedtünk, s törekszünk arra, hogy csökkentsük a légiósok számát, és nagyrészt a hazai játékosoknak szavazzunk bizalmat. Az előző évekhez képest komoly előrelépést jelentett, hogy válogatott szintű magyar játékosokkal erősödtünk. Mindemellett az utóbbi évek hatékony munkájának köszönhetően olyan utánpótlás alakult ki, melyből tudunk meríteni, hiszen több olyan tehetségünk van a különböző posztokon, akik már most segítségére lehetnek az első csapatnak. Jó példa Tóvizi Petra, aki ma már a felnőtt válogatott játékosa, de említhetném poszttársát, Bordás Rékát, vagy épp Szabó Dórát és Borgyos Pannát, akik szintén képesek arra, hogy felvegyék a felnőtt élvonal ritmusát, hozzátegyenek a játékhoz, és tehermentesítsék a tapasztaltabb játékosokat. A koncepció folytatásaképp a jövőben is szeretnénk olyan fiatal ígéreteket beépíteni, mint például Vámosi Panna, vagy Poczetnyik Luca – fogalmazott.

Az idei szezon felvezetéseképp ígéretes felkészülést futott az együttes, ám a folytatás már közel sem alakult ilyen jól.

- Az utóbbi négy év egyértelműen legjobb felkészülését produkálták a lányok, egy-egy vereség és döntetlen mellett valamennyi meccsüket megnyerték. Emellett a játék képe is abszolút biztató volt, hiszen a masszív, kemény védekezéshez gyors és dinamikus támadójáték társult. Ebből sajnos nem sok minden valósult meg élesben, bár tény, hogy a sorsolásunk sem volt túl szerencsés, elvégre az első három idegenbeli bajnokinkat a három legerősebb hazai klub otthonában játszottuk. Három vereség lett a vége, de a siófoki kudarc után Győrben és a Ferencváros ellen már nem lehetett panasz a mutatott teljesítményre és a hozzáállásra sem. Ezen túl a kötelező meccseinket kivétel nélkül behúztuk. Lényegében a Kisvárda elleni hazai győzelem hiányzik nagyon, érzésem szerint ott nyernünk kellett volna, ahogy Fehérváron is. Most azonban megyünk tovább, mert meggyőződésem, hogy ezzel az állománnyal oda kell érnünk a bajnokság legjobb hat csapata közé.

Ábrók Zsolt kitért a novemberi edzőváltás legfőbb miértjeire is: - Az ok egyszerű, mert túl azon, hogy nyerhető meccset buktunk Érden és Fehérváron is, az őszi idény egészét tekintve nagyon keveset láttunk vissza azokból a csapatszintű erényekből, amelyeket a nyári felkészülés alkalmával megcsillantottunk. A fehérvári bajnoki után egyértelmű volt, hogy váltanunk kell. Pallal abszolút egyenes és korrekt módon meg tudtam beszélni a helyzetet, és mindketten úgy láttuk jónak, ha elválnak útjaink. Én úgy gondolom, elsősorban rendre és fegyelemre volt/van szüksége a csapatnak, így mindenképp olyan edzőben gondolkodtunk, aki képes irányba állítani a társaságot. Köstner Vilmossal eredetileg csak azért ültem le, hogy kikérjem a véleményét a választással kapcsolatban, aztán rövid idő alatt körvonalazódott bennem, hogy ő a legideálisabb megoldás a pozícióra. Vilit nyilván nem kell bemutatni senkinek, és ez fordítva is érvényes, hiszen jól ismeri a csapatot és a játékosokat, ráadásul nagyon motivált és éhes a sikerre. Úgy vélem, ha ő nem képes helyrerakni a dolgokat, akkor senki. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, nem határoztuk meg, hogy meddig irányítja az együttest. Elkezdjük, csináljuk, és ha működik a közös munka, természetesen adott lesz a lehetőség a folytatásra. Annyi mindenesetre már most érezhető, hogy rend és fegyelem van, a lányok becsületesen dolgoznak az edzéseken, bár ezen a téren eddig sem volt problémánk. Az év utolsó bajnokiján egyértelmű győzelem a cél, az azt követő három, januári meccsből pedig szeretnénk minimum kettőt megnyerni. Ha ez sikerül, optimistán várhatjuk a folytatást.

A DVSC-SCHAEFFLER öt játékosa szerepelt a múlt vasárnap véget érő Európa-bajnokságon. Közülük ketten erősítették a hetedik helyen végző, várakozáson felül teljesítő magyar együttest.

- Úgy gondolom, Kovács Anna a válogatott egyik legjobbja volt, amit a statisztikái is tökéletesen tükröznek. Tóvizi Petra teljesítményével szintén elégedettek lehetünk, támadásban és védekezésben egyaránt hasznára volt a csapatnak, és egy meccset leszámítva minden alkalommal lehetőséghez jutott, mellyel élni is tudott – értékelt az ügyvezető.

A gárda immáron teljes létszámban készül a december 30-i folytatásra. A válogatott játékosok visszatértek és munkába álltak, Anna Punko sérülése a múlté, emellett felépült a kisebb derékproblémával küzdő Szabó Panna is, így kedvenceink a Budaörs ellen újra a létező legerősebb összeállításban vonulnak csatába, s reményeink szerint szép győzelemmel búcsúznak az évtől.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.