A baloldalnak az elzárt pénzcsapokért fáj a feje

Budapest, 2014. június 22., vasárnap (MTI) - A szocialistáknak valójában nem az államadósságért, hanem az elzárt paksi pénzcsapokért fáj a fejük - reagált a Fidesz vasárnap az MSZP-s Burány Sándor felvetésére, aki azt javasolta, halasszák el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében.

A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez küldött közleményében azt írta, „2010 előtt a paksi atomerőmű a baloldal kifizető helye volt: milliárdokat pumpálták ki Gyurcsány Ferenc, Szigetvári Viktor, Józsa István, Harangozó Tamás és mások cégeihez”.

A paksi atomerőmű fejlesztése olcsóbb energiát, munkahelyeket és gazdasági növekedést jelent; „ezt a bukott baloldal is pontosan tudja”, hiszen kormányzása alatt maga is támogatta az erőmű fejlesztését - tették hozzá.

Mint írták, az Országgyűlés előtt lévő államközi hitelszerződés „a banki hitelekhez képest jóval kedvezőbb feltételeket, 32 év alatt 600 milliárd forint megtakarítást, a hazai vállalkozások nagyarányú bevonását és e nemzetstratégiai ágazat állami kézben tartását biztosítja”.

A beruházásnak az államadósság alakulására nincs érdemi hatása, a magyar államadósság növekedése a 2010-es kormányváltás óta megállt - hangsúlyozták, hozzátéve, a kormány elkötelezett az ország sérülékenységének további csökkentése mellett.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, azt javasolják a kormánynak, hogy halassza el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében.

Burány Sándor szerint nagy horderejű ügyről van szó, amelyről csak a Költségvetési Tanács véleményének ismeretében lehet döntést hozni, ezért még csütörtökön levélben fordult a tanács elnökéhez, azt kérve, vizsgálja meg a hitelszerződés körülményeit és hatását a magyar gazdaságra, különös tekintettel az államadósságra.

„Számunkra teljesen világos, hogy ez a 3 ezer milliárd forint (…) növelni fogja az államadósságot” - fűzte hozzá.

A paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodás értelmében az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar félnek a paksi atomerőmű 5. és 6. blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.